Кой е Азазел?

Кой е Азазел?

Фигурата Азазел се появява за първи път в Библията в Книгата на Левит във връзка с древния мотив на изкупителната жертва. В юдаизма, християнството и исляма Азазел е името на паднал ангел, тоест първообраз на Сатана.

От друга страна, в демонологичните книги и речници името Азазел се идентифицира с демона на пустинята. Това лесно се обяснява с факта, че Азазел произхожда от народите на Близкия Изток, за които пустинята е била дом.

В митологичните книги се цитира и фактът, че Азазел има връзка с египетския бог Сет, който в древноегипетската митология е бил покровител на пустинята.

Името на Азазел се появява и в така наречените свитъци от Мъртво море. В записите той се споменава като паднал ангел. Според книгата на Енох Азазел е бил един от водачите на бунта сред ангелите много преди големия потоп. Според друга хипотеза Азазел е научил хората на изкуството да водят война, тъй като е бил майстор на правенето на оръжия, мечове, ножове и щитове.

Азазел

Изследователката Ида Затели предположи, че еврейският ритуал за жертвоприношение е много подобен на древен езически ритуал, при който животното е било изпращано в пустинята по време на кралските сватбени тържества. Значението на този ритуал е изгубено много векове по-късно, но самото споменаване на двата обредни текста, които са били открити в архивите, предполага връзката между тези елементи и култа към Азазел. Според тези текстове козелът е бил изпращан в пустинята, за да умре, като самото име не е посочено при описанието на този ритуал.

Също така Азазел е един от героите в стихотворението Моисей на украинския поет Иван Франк. В него името му се появява като символ на тъмния демон на пустинята. В творбата духът е олицетворявал изкушението на Моисей, а също така е символизирал силата, която кара водача на еврейския народ да се съмнява в истинността на неговата житейска цел.

В Библията Азазел се появява в историята за това как две кози са били жертвани за бога Яхве. В същата история Яхве по-късно е заменен от Азазел.

От друга страна, някои равини обясняват произхода на думата "Азазел" от двата корена "азаз" силен и "ел" бог. Към днешна дата обаче все още няма надеждни доказателства за някоя от горните хипотези.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати