Гигантските каменни сфери, открити на Земята

Гигантските каменни сфери, открити на Земята

Загадките на планетата са множество, като около голяма част от тях все още витаят много въпроси как са се появили. Една от мистериите на нашето време са сферите на Дикис, като името им идва от региона, в който са били открити. Не по-малко е интересен фактът, че реално те са били намерени на дъното на реката Тираба. За първи път се споменава за тях в началото на 30-те години на миналия век.

В този район на планетата ни има множество загадъчни каменни сфери, като и досега не е ясно как могат да имат толкова идеално кръгла форма с толкова стара датировка. Каменните сфери са с различна големина, като най-големите от тях са гигантски с тегло около цели 16 тона и диаметър 2 метра.

Част от загадъчните сфери са разположени на самата земя, докато други са частично вкопани в пръстта. Намерени са в Коста Рика, но подобни топки са били открити и в други райони на Централна Америка, макар че само там те имат толкова идеална форма.

Учените са успели да преброят близо 300 каменни сфери, като археолозите и до днес се опитват да разберат дали са били направени от човека и ако да, то каква е била целта им.

Въпреки че те са били намерени преди много години, и до днес загадката, както и въпросите около тези сфери са множество, а отговори липсват. Мистерията е неразгадана, като теориите са множество, но всичко те си остават само хипотези - каква е била целта им на създаване и кой реално ги сътворил.

Материалът на мистериозните каменни топки е вид магмена скала, а именно гранодиорит, която е доста близка по отношение на състава си до познатия на всички ни гранит. По-малка част от кълбата са от варовик или по-точно материал, който много прилича на него (кокина).

Учените дават различни предположения относно сътворението на тези мистериозни кълба, като така например някои учени мислят, че те са дело на природата, докато други са на мнение, че идват от Атлантида. Каква е обаче истината за уникалните каменни сфери, все още никой не знае.

Гигантските каменни сфери, открити на Земята

Една от най-известните теории около кълбата е това, че те реално са изпълнявали някаква астрономическа роля в древна Америка. Хипотезата се основата на това, че голяма част от сферите са били намерени на групи, които са формирали различни форми като четириъгълници или пък права линия. Често те са били насочени към магнитния север на нашата планета, като това дава повод и за още една теза. Според нея те са били нещо като древен ориентир на космическите кораби.

Разбира се, че хипотезата около извънземните не е само тази. Според друга загадъчните кълба са били нещо като трафопост и маркер на великите богове, като самите сфери са били сложени там от индианците.

Те са били нещо като „камертони" и са вибрирали на различни честоти, които самите извънземни са можели да уловят. С това множеството тези не свършват, като според друга хипотеза те са изпълнявали религиозна функция. Само за едно учените и археолозите са единни, а именно че сферите са били сътворени от човека.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати