sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Легенда за камъка Кохинор

Легенда за камъка Кохинор

Легенда за камъка Кохинор
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Вероятно при споменаването на названието Кохинор в главата ви изплува или известната марка канцеларски принадлежности, познати ни като Koh-I-Noor, или столичния индийски ресторант. Замисляли ли сте се обаче откъде произхожда самото име Кохинор?

Кохинор е единственият съществуващ диамант в света, който освен че е с над 2 000 годишна история, никога не е бил продаван или разменян за каквото и да е. Вероятно това е причината миналото му да е забулено в тайни и с него да са свързани безброй легенди.

Повечето индийци вярват, че диамантът Кохинор (името му означава Планина от светлина на персийски) има не над 2 000 годишна история, а над 4 000, когато е бил намерен в шапчицата на бебе, появило се по бреговете на индийската река Ямуна, вливаща се в р. Ганг. Бебето било син на Бога на Слънцето, а самият диамант бил около 800 карата. В продължение на векове е красял статуята на Шива, в която бил вграден като нейно трето око.

Кохинор е бил трето око на Шива

Друга, по-достоверно изглеждаща версия на историята на Кохинор е, че е намерен от индийски роб през 56 г. пр. н.е. и е бил точно 186 карата. Макар и в огромната разлика в каратите на Кохинор, индийците продължавали да вярват, че ако камъкът бъде заменен за ориз, количеството ориз би могло да изхрани всички хора на планетата в продължение на ден и половина.

Така или иначе камъкът Кохинор нито е бил заменян за стоки, нито пък някога е бил продаван. В продължение на цели векове просто е попадал в ръцете на различни владетели, а през втората половина на 19 в. след отнело над месец шлифоване от 186 карата вече е 106.

Бижутерът, който се е занимавал с шлифоването на Кохинор, се е самоубил, защото по време на шлифоването му камъкът е започнал да придобива черен цвят. След като сложил край на живота си, камъкът отново възвърнал вида си и засиял с целия си блясък

По настояще е вграден в короната на кралица Елизабет Втора и може да бъде видян или по тържествени поводи, красящ главата ѝ, или когато има специално организирана изложба от кралския дворец.

Така или иначе продължава да се спазва древната индийска традиция Кохинор да бъде носен единствено от жени или Богове, защото ако е носен от крале, това би причинило големи нещастия на цялото кралство. Което, извън всякакви митове и легенди, е доказала самата история.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати