sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Религии»Аюрведа - що е то и за какво помага?

Аюрведа - що е то и за какво помага?

Аюрведа - що е то и за какво помага?
3D куб Ubik за деца и възрастни-21%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
13.50 лв.
Виж ››

От древни времена хората са лекували болестите на тялото и душата. Натрупвайки знания за това как работи тялото и психиката, те са създали стройни научни системи за начините на лекуване на всеки здравословен проблем.

В процеса на изучаване на болестите древните хора стигат до извода, че лечението на дадено оплакване е сложен и дълъг процес и в основата на всяка болест стоят редица причини, които са я породили. Затова е повечето случаи е нужно да се лекува цялото тяло или да се промени изцяло начина на живот на човека, за да се стигне до пълно изцеление.

Така възникват системи като йога, Аюрведа и много други, които казано най-общо представляват учения за живота, такъв, какъвто трябва да бъде, за да осигури на човешкото тяло живот без болка.

Едно от тези древни учения е Аюрведа. Тя стана много известна в последните години и все повече хора се допитват до нейните насоки и съвети за здравословен живот. Ето някои интересни сведения за това учение за добър живот.

Възникване на учението Аюрведа и етимология на названието му

Аюрведа е събирателно понятие, а смисълът му е заложен в името му. Аю се превежда като живот, а веда е наука, знание, но има и значение на осъзнаване. Или казано с други думи - наука за живота и осъзнаване на важните неща в него.

Аюрведа възниква в Индия и неговата същност може да бъде разбрана в светлината на хиндуистките разбирания. Според древните учения на индусите съществуването на човешкото същество има като основна цел достигането на най-висшия смисъл на съществуването, наречен Мокша. Това е пълната свобода от ограниченията на земния живот и тялото.

Човешкият живот обаче е кратък и не стига да се постигне Мокша. Това важи още по-силно, ако в човешкото тяло се появи болест. Тя е нарушение на общата кондиция на тялото и забавя и без това трудния процес. Затова възниква Аюрведа - науката, която помага да се достигне тази висша цел.

Принципите и аксиомите на Аюрведа

Аюрведа почива на два основни принципа:

- профилактика и превенция на заболяванията;

- лечение на болести.

Като всяка наука Аюрведа се опира на определени философии, без които не може да бъде разбрана:

- учението на Панчамахабута, известно още като петте елемента;

- учението за трите доши: Вата, Пита, Кафа.

Според източната философия за живота, Вселената и видимия свят, всичко около нас, е изградено от 5 елемента: пространство, въздух, огън, вода, земя.

Човешкото тяло според Аюрведа е създадено на принципа на тези 5 елемента. Идеята за пространство се вписва в знанията за позицията на плода в утробата на майката.

Аюрведа - що е то и за какво помага?

Идеята за въздуха се асоциира с оплождането. Огънят е представен от двете начала: мъжко и женско, които се сливат. Елементът вода е свързан с деленето на новите клетки. Земята се свързва с представата на ембриона.

При обединението на всички елементи участват три вида енергии:

- Вата - пространство и въздух;

- Пита - огън и вода;

- Кафа - вода и земя.

Всеки човек носи тези три енергии в себе си, които са представители на петте елемента. Те се проявяват в различна степен у всеки индивид. От тези разлики се определят различията, създаващи многообразието при хората. С тях се обясняват и наличието на всякакви болести в тялото.

Представата за болест и здраве според Аюрведа

Когато енергиите Вата, Пита и Кафа са в равновесно състояние, човек изпитва лекота, прилив на щастие и енергия. Това означава, че той е здрав. Когато някоя от енергиите или всички са в дисбаланс, тогава говорим за болест. Причината най-често са вредни навици. Сред основните са лоша храна или лош начин на хранене, а най-често двете вървят заедно.

Хората често не се съобразяват с циклите на активността на организма и не съчетават правилно работа, почивка и двигателна активност. Най-много се пренебрегват заниманията за духовното здраве. То води до проблеми на физиологично ниво.

Диагностика и лечение при Аюрведа

Аюрведа диагностиката се занимава с нарушенията в енергийния баланс. Лекарите в тази лечебна практика съчетават различни методи. Роги парикша е външен преглед и снемане на информация за оплаквания и състоянието на пациента.

Дасадива парикша установява нарушения в структурата или физиологията и каква е връзката им с начина на живот на пациента. Аштавида парикша проверява външни белези - пулс, очи, зрение, цвят на урината и други.

На основата на този преглед се дават предписания за лечение. То се извършва изцяло с билки и масла от природата. Познанията на лечителите с Аюрведа са огромни. В старите текстове съществува информация за около 50 хиляди билки, както и за формули за тяхното съчетаване според същността на болестта, етапа на развитието, особености на пациента.

В някои мехлеми и прахчета се използват пречистени метали, но те са в строго премерени дози и обикновено се използват, за да усилят действието на някоя билка.

Лечението с билки при Аюрведа става като суровината се използва под формата на прах или смеси от билките, таблетки, водни или спиртни екстракти и отвари, билкови смеси, билково олио. Използват и кравето масло Гхи, то е специално изработено, пречистено и обогатено с лечебни билки.

Рецептите са индивидуални, те не могат да се използват от друг болен, защото са съобразени не само с болестта, но и с индивидуалните особености на пациента, който се лекува.

Методи за лечение при Аюрведа

Най-известните методи за лечение при тази практика са Пурвакарма и Панчакарма. Най-често лечителят ги комбинира, като преценява на кой метод да даде превес. При Пурвакарма се използват се използват терапиите Снехана - омасляване на тялото и Сведана - изпотяване. Снехана се използва както вътрешно, така и външно. Може лечебната смес да се изпие, да се използва за жабурене или да се постави като капки в ушите, носа или очите.

Панчакарма е вътрешно пречистване, при което натрупаните токсини се извеждат от тялото. Използват се 5 вида терапии. Вамана е лечебно повръщане, при което се балансира Кафа, освобождавайки горната част от тялото.

Виречана са слабителни процедури, балансиращи Пита. Те извеждат отровите от храносмилателния тракт. Васти е лечебната клизма. Тя балансира Вата и подобрява работата на дебелото черво. Нася е практика, при която се поставя лечебно олио в носа, за да се изведат токсините от главата. Рактомокшан освобождава кръвта и благоприятства освобождаване от всякакви съсиреци.

Аюрведа - що е то и за какво помага?

Аюрведа и западния начин на мислене

За човекът на модерното общество Аюрведа все още е практика, забулена в недоверие и неразбиране. Тъй като здравната култура в съвременното общество почива на класическата медицина, трудно е да се разбере действието на тези методи, както и ефекта им върху всички нива на човешкото тяло, от най-грубото до най-финото.

Аюрведа е медицинска практика, която слага акцент върху превенцията на заболяванията. Целта е забавяне на стареенето и по-дълъг и добър живот в относително добро здравословно състояние. Тя е интересна алтернатива на класическата медицина, особено в частта за предпазване. Аюрведа ни дава идеята, че ако сме стигнали до болест, значи е време да променим нещо в начина на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати