Песимизмът е ваш основен спътник? Помогнете си с тези съвети

Песимизмът е ваш основен спътник? Помогнете си с тези съвети

Много често песимизмът се свързва с изпадането на човек в депресивни състояния. Но често не означава винаги. Има и хора, които са си напълно здрави, но просто песимизмът е техен основен спътник. Когато виждат, че навън времето е дъждовно и буквално сивее, те не се замислят, че всъщност дъждът е важен за плодородието. Камо ли се сещат за тегобите на някой друг.

Не, наблюдавайки дъжда, те изпадат в униние, подобно на сивотата, която виждат през прозореца си. В този случай песимизмът, ако не става въпрос за някакви душевни заболявания, може да бъде преодолян, стига да впрегнете всичките си сили в тази насока.

А си струва, повярвайте, защото вероятно, ако сте се превърнали с прекалено тягостен песимист, който непрекъснато се оплаква от нещо, то надали са ви останали и приятели, които да изслушват вечното ви мрънкане.

Ето какво трябва да направите, за да си върнете както тях, така и доброто си настроение. Помогнете си с тези съвети за песимисти.

1. Припомнете си старата българска приказка Всяко зло за добро!

Песимисти

Тази приказка наистина съдържа много мъдрост в себе си. Колкото и една ситуация да изглежда непоправимо зле и направо ужасна, в нея все ще има нещо хубаво, за което да се хванете.

Уволнили са ви от работа? Да, не е приятно, но откъде знаете, че няма да си намерите нова, по-приятна и по-доходоносна работа?

Колата ви се е строшила за пореден път и нямате средства за нова? Ами започнете да ходите пеша или с колело до работното си място. Голяма работа, така пък винаги ще сте в перфектна форма. Освен това би трябвало да ви крепи и мисълта, че няма да допринасяте за замърсяването на въздуха.

Можем да изпишем цял ферман, давайки ви примери за истината, криеща се във Всяко зло за добро!

2. Усещате, че песимизмът ви зависи от неща и събития, които са извън вас

Няма страшно, всичко отминава! Да, ако се върнем към примера с лошото време, то няма как да го промените. Но освен да намерите нещо хубаво в него, е важно да знаете и че всяко нещо си има и край. Днес ще вали и ще трещи, може след това да има и неприятни мъгли или пък студове, но те все някой ден ще бъдат заменени от слънчево и приветливо време! Дали не си струва да се замислите над хубавите неща, които тепърва ви предстоят или ще оклюмате заради други, които не зависят от вас?

3. Скучно ви е, тъпо ви е, отново ви обхваща песимистичното настроение, което същевременно можете да промените сами. Какво да правите?

Преборете песимизма

Както подсеща и фигуриращият под № 3 наш съвет - имате нужда от промяна. Ежедневието ви притиска със своята скука - вземете си почивен ден и отидете на СПА или планина! А защо не няколко почивни дни далеч от шумния град? Разходете се до морето, отидете на язовир или на излет сред природата.

Открийте си някое хоби - рисуване, плетене, шиене или нещо друго, което можете дори да превърнете в занаят! Защото това са промени в живота ви, които можете да направите сами. Те не зависят от никой друг, само и единствено от вас!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати