Различни форми на хипноза

хипноза

Понятието хипноза идва от името на старогръцкото божество, покровител на съня - Хипнос и в превод означава буквално сън. Въвежда го лекарят Джеймс Брейд. Съвременното разбиране разглежда хипнозата като променено съзнание.

Според автора на термина хипнозата е прост начин, с който прехвърляме нервната система в ново състояние, способстващо лечението на някои болести. Според някои учени, занимаващи се с този психо терапевтичен метод, той действа на базата на внушението. Идеята за внушение чрез хипноза е основен метод на психоанализата, създадена от Фройд.

Според Фройд, пациентите под хипноза откриват свои потиснати дълбоко в подсъзнанието спомени, които са причина за неврозата им. Хипнозата е начин да се открие причината за заболяването и в същото време начин за неговото лечение.

Първоначалното разбиране, че това е изменена форма на съня се оказва неправилно. Запазената способност за действие показва връзката на състоянието със сомнамбулизма и транса.

Тъй като при хипнозата настъпват значителни промени в психическите процеси и състояния, връзката с реалността се прекъсва и личността може да променя своите нагласи и ценностна система. Тя може да регресира до друго време или друга личност, заради което се наблюдават различни форми на състоянието.

хипнотизиране

Релаксацията или медитацията е най-леката форма на хипноза. Представлява успокояване на съзнанието и довеждането му до пълен покой, концентриране и насочване навътре до достигане на по-високо ниво на себеосъзнаване, отключване и освобождаване на напрежението.

Трансът е преходно състояние, което променя начина на обработване на информацията. Постига се чрез хипноза.или медитация и се нарича съответно хипнотичен или медитативен транс. Може да се постигне и чрез използване на медитативни стимулатори, които са всъщност халюциногени.

Регресията е друга форма на хипнозата, която означава буквално връщане в миналото. Тя е спомен за нещо преживяно. В миналото, години назад, или в друг живот. Работата на мозъка при това състояние се извършва изцяло от дясното полукълбо на мозъка, което отговаря за спомените, докато лявото е за съзнателния ум.

Според Фройд регресията е защитен механизъм. Движението на съзнанието назад към спомените е резултат от неспособността да се решат конфликтите на реалността. Тоест това е бягство от действителността.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати