Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Огромен астероид се е насочил към Земята! Възможен удар 2022 г.

Огромен астероид се е насочил към Земята! Възможен удар 2022 г.

Огромен астероид се е насочил към Земята! Възможен удар 2022 г.

Астероиди е название на малки, подобни на планети небесни тела, чиято орбита е около Слънцето. Размерите им са по-малки от тези на обикновените планети. Те са с диаметър над 50 метра, за разлика от други малки небесни тела, които наричаме метеорити.

За същността на астероидите като небесни тела е характерно, че ги смятат за останки от стария планетарен диск, от който са се формирали всички планети. Те не са били изхвърлени извън нашата Слънчева система и сега тяхното местоположение е в астероидния пояс.

Названието астероид, което в буквален превод значи на вид като звезда, е използван за първи път от астронома Хершел, за да обозначи наподобяващите планети тела, съставени от скални и метални отломъци. Това ги прави различни от кометите.

Друга тяхна особеност, отличаваща ги от опашатите звезди, е, че могат безпроблемно да навлязат в атмосферата на Земята и да стигнат нейната повърхност, докато кометата експлодира с навлизане в атмосферата поради своята различна природа.

Разлика между астероиди и комети

Астероидите се явяват по тази причина опасни небесни тела поради сравнително голямата си маса и вероятния сблъсък с нашата планета. От всички астероиди в космическото пространство опасни са тези, чиято орбита се пресича със земната. При тях съществува възможност в бъдеще да се сблъскат със Земята.

Преди 21 години започва въвеждането на автоматични системи от висок клас за прихващане и наблюдение на астероиди, като се отделят тези, които реално могат да се окажат в опасна близост. Тези наблюдатели, работещи в полза на Земята, периодично дават информация за заплашващи ни астероиди.

Последното такова съобщение идва от американската агенция за космически изследвания - НАСА, в което се посочва нова потенциална опасност. Тя идва от астероид, наречен JF1, който се приближава към планетата. Определена е вече и възможната дата на сблъсъка. Тя е след три години - 2022, а датата е национален празник у нас - 6 май.

Според големината на тялото са определени и периметрите на заплахата. Може да бъде изтрит цял град от лицето на Земята.

Ударът ще е толкова силен, че може да се сравни с действието на 230 килотона тротил. Като сравнение се сочи атомната бомба в Нагасаки, освободила енергия от 15 килотона тротил.

Не се посочва нито място, нито дори континент, където може да се осъществи сблъсъкът. Остава надеждата, че небесното тяло ще промени траекторията си и ще се размине с планетата ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest