sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Човешкото Тяло»Неподозираната сила на смеха

Неподозираната сила на смеха

Неподозираната сила на смеха
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Приятната страна на живота включва доста неща, за които се твърди, че са или нередни, или в страни от морала, или пък водят до наднормено тегло. Всеки може да посочи поне няколко примера за приятни, но вредни навици и привички. Има обаче и едно забележително изключение. То носи названието смях. Смехът е универсално лекарство, няма негативни странични ефекти и може да се прилага често и в големи дози. През годините са правени редица експерименти за действието на смеха и се смята, че той е способен да препрограмира мозъка и да помогне за позитивната нагласа към живота.

В следващите редове вижте част от силата на смеха, а за някои от ефектите дори и не сте подозирали. Побързайте да прочетете за неподозираната сила на смеха и след това не забравяйте да се засмеете.

Заразителният искрен смях, дори леката усмивка, освобождават човека от много физически и емоционални проблеми. Можем буквално да ги изтрием със смеха. Най-приятният начин да се отървем от тежестите на живота е като ги изсмеем, това е безспорно.

Ето как става това. По време на смеха настъпват химически реакции в тялото, които подобряват не само емоционалното, но и физическото здраве. Тези ползи предизвикват интереса на научните среди и в резултат на това се появява гелотологията, науката за смеха. Поставянето на този феномен на научна основа дава все повече доказателства, че смехът е лечебен и това му свойство се използва все по-често в алтернативната, а също и в традиционната медицина.

Съществува вече нова професия - медицински клоун. Услугите на тези съвременни здравни работници се ползват от все повече болници, където се провежда традиционно лечение, а тази терапия се явява поддържаща.

Какви здравни ползи можем да получим от смеха?

Силата на смеха

Той е най-естественото, приятно и леко болкоуспокояващо средство без никакви странични ефекти. Той освобождава мощно потока на ендорфините.

Хормоните на щастието са силно обезболяващо, което собственият ни организъм синтезира. Десетминутен смях спокойно замества силни обезболяващи благодарение на ендорфините. Хормоните на щастието намаляват хормона на стреса кортизол и помагат за успокояването на нервната система.

Смехът действа антистресово. Всички проведени проучвания показват, че смехотерапията намалява нивата на кортизол в кръвта. Хормонът на стреса пада с 70 процента, ако му противопоставим смеха. Концентрацията и когнитивните функции също укрепват, защото смехът е тонизиращ и създава ведро настроение.

Може би най-добрият антидепресант е естествен и се нарича смях. Рискът от депресии при хора, които се смеят често и постоянно са усмихнати, е сведен до минимум.

За регулиране на кръвното налягане добра терапевтична процедура се явява смехът. Редовният смях действа на кръвоносните съдове, разширява ги. Тъй като и кортизолът намалява при смеха, в дългосрочен план кръвното се регулира до нормални граници. Интересен факт е, че първоначално кръвното се повишава, но след това съдовете се разширяват и ефектът е продължителен.

Дълбокото дишане в комбинация със силен смях подобрява циркулирането на кислород в кръвта. Смехът намалява възпалението в артериите и повишава нивата на добрия холестерол. Сами по себе си тези фактори са предпоставка за намаляване на риска от инсулт и различни сърдечно-съдови заболявания.

Имуностимулиращата роля на смеха е безспорен факт. Обяснява се със стимулиране на ендорфините и други хормони, които произвеждат имуноглобулин. Така се засилва имунната система, най-вече на локално ниво около горните дихателни пътища.

Ден на смеха

Като терапевтично средство смехът е безценен и всеки притежава способността да си осигури бързо и лесно този чуден натурален антидепресант, който ни прави щастливи.

Смята се, че смехът сваля калории. Това се обяснява с факта, че по време на активен смях сърдечната честота се увеличава и в резултат на това тялото започва да гори повече калории. Още една много приятна причина да се смеем по-често.

Смехът помага при силно главоболие. Само няколко минути искрен смях намалява болките в главата и подобрява настроението. Смехът, споделен с приятели, помага за освобождаването на ендорфините и дори има антиалергични свойства. Проведено е проучване, което показва, че хора с главоболие и причинен от него дискомфорт се чувстват много по-добре, след като изслушат няколко смешни истории.

Честият смях е универсално средство за подобряване на личното удовлетворение. Той може да помогне за справяне в трудни ситуации и по-доброто представяне в стресови мигове. Не пропускайте и ден без да се смеете искрено и ще видите как мирогледът ви се променя и сте по-щастливи и спокойни.

Гореизброените ползи са само една малка част от ефектите, които смехът носи на човешкото тяло. Отпуснете сетивата си и се опитайте да се радвате по-често на нещата от живота и най-вече на случващото се около вас. Бъдете позитивни и усмихнати, раздавайте щастие и позитивизъм, добрите чувства са заразни. Правете неща, носещи ви удовлетворение и не пропускайте и ден без да за засмеете от сърце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest