Отчаян опит! Катар бори жегите с климатици на открито

Катар бори жегите с климатици на открито

В една много известна английска песничка се пее за лудите кучета и англичаните, които са единствените живи души, дръзнали да се разходят в екстремно горещите африкански обедни жеги. Почти такова обаче е и положението в Катар, където температурите през лятото през деня достигат до умопомрачителните 48 градуса по Целзий.

Лошата новина за всички обаче е, че се очаква тези температури още повече да се повишат, вследствие на климатичните промени и глобалното затопляне.

Температурите не само в Катар, но и в други държави от Близкия изток тепърва ще се повишават извън поносими граници.

Въпреки всички форуми и мерки, които се взимат в световен план, въпреки Грета Тунберг и останалите екоактивисти, властите в Катар са решили да прибегнат до едно силно противоречиво решение за борба с жегите в страната - те започват да монтират климатици на открито.

Охлаждащите устройства вече са монтирани на много обществени места, посещавани от много хора. Сред първите обекти, които са се сдобили с климатици, са редица пазари, спортни стадиони, включително 40-хилядния стадион Ал Джануби, който ще бъде домакин на световното по футбол през 2022.

С климатици на открито могат да се похвалят и няколко алеи за разходка.

Климатици на открито в Катар борят непоносимите жеги

В отговор на недоволството от страна на някои екоактивисти Юсеф ал-Хор, който е основател на Организацията за Проучване и развитие в залива, ако климатиците биват изключени, положението за хората ще бъде изключително нетърпимо.

Катар е сред държавите, в които с голяма сила се усещат ефектите от климатичните промени и глобалното затопляне. По данни на учените средните температури в страната са се повишили с над 2 градуса по Целзий спрямо тези от прединдустриалната епоха, като за същият период температурите в световен мащаб са се повишили с 0.8 градуса.

Катар вече усеща ефектите от климатичните промени. Средните температурни стойности в страната се покачиха с над 2 градуса по Целзий над тези от прединдустриалната епоха, докато средните световни температури скочиха с 0.8 градуса по Целзий.

Според мнозина обаче използването на климатици е доста лоша идея с противоречив успех.

Специалистите са категорични, че климатиците работят най-ефективно в затворени пространства, затова няма особен смисъл от употребата им на открито - тяхното действие на открито може да бъде сравнено с това

да капете с капкомер в океан.

Екоактивистите са категорични, че климатиците сами по себе си са кошмар за околната среда. Те са отговорни за близо 20 процента от общото потребление на електричество в световен мащаб, а токът, както всички знаем, се произвежда основно от изкопаеми горива.

Казано с по-прости думи, климатиците са в основата на увеличаване на парниковите емисии, пряко отговорни за климатичните промени.

Друг риск от прекомерното използване на климатици са хидро-фруроровъгледорните хладилни елементи, които се използват от тях. Тези съединения са дори по-опасни от въглеродния диоксид за околната среда.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати