Огромната девета планета от Слънчевата система - съществува ли?

мистериозна планета

За нас, които живеем в съвременността, небесната карта е вече изяснена. От Слънцето започва началото на нашата Слънчева система и следват още девет планети. Всяка от тях носи името на римски бог. Преди 13 години статутът на Плутон беше преразгледан и тя беше обявена за джудже. С това планетите около Слънцето станаха осем.

Появи се обаче нова възможност цифрата отново да стане девет. Мястото може да бъде заето от неизвестна планета. За нея се предполага, че се намира в огромното поле в периферната част нашата система от планети, в така наречения пояс на Кайпер. Освен астероидите и планетите-джуджета, за които се знае, че се намират там, според астрономите има и нещо много по-голямо.

Кое дава основание да се предполага, че има нещо с голяма маса, най-вероятно планета?

Сериозни доказателства се появяват, а последното е от преди три години. Тогава е открит астероидът ВР519, носещ се из пояса на Кайпер. Той има орбита на елипса, което показва, че нещо с огромна маса го притегля към себе си. Според изчисленията на астрономите това огромно нещо надминава земната маса 10 пъти.

Не са пренебрегнати и други възможности. Една от тях е орбитата на този астероид да се влияе от някаква звезда, която сега преминава сама близо до групата планети около нашето Слънце. Нито едно друго обяснение обаче не съвпада по всички линии на размисъл, колкото теорията за неизвестна голяма планета.

планети

Астрономите не бързат с обявяване на подобна новина. Те искат да открият още доказателства. Щом нещо е толкова голямо, то би трябвало да се види. Засега хипотетичната девета планета се крие. Проблемът е пък, че се намира на разстояние почти 500 пъти по-голямо от това между нашата планета и звездата, около която Земята обикаля.

Докато астрономите събират солидни доказателства, за да обявят откриването на девета планета, продължават дискусиите какво може да представлява тя. Преди 3 години европейски астрономи изказаха предположение, че може да става въпрос за екзопланета, която нашето Слънце е привлякло от друга звездна система. Като сигурно се приема предположението, че това не е газов гигант, а супер земя с размерите на Марс.

Състезанието за нейното откриване вече е в ход.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати