Минете на интернет диета! Глобалната мрежа бавно променя мозъка ни

Минете на интернет диета! Глобалната мрежа бавно променя мозъка ни

Трудно е днес да си представим ежедневието без интернет. Глобалната мрежа завзема все по-големи територии от живота на човека. Някои хора са пренесли почти целия си социален живот в нея. Виртуалният свят и реала размиват очертанията си и се застъпват и сливат все повече. Безобидно ли е да прекарваме цялото си време в мрежата?

На този въпрос отговарят учени от най-напредналите в технологично отношение нации. Международен изследователски екип е установил, че интернет е в състояние да доведе както до внезапни и остри, така и до продължителни промени в мозъка. Те засягат способността да се разпознават явленията и процесите, които изискват съсредоточено мислене. Тази промяна настъпва заради това, че мрежата оплита мозъка ни, казано на разговорно ниво.

Специалистите от американски, британски и австралийски университети са подложили на анализ предишни разработки на свои колеги и са разгледали вижданията как мрежата влияе на мозъка и познавателните процеси.

Това, което се случва, най-общо, се състои в следното. Непрекъснато течащият поток от съобщения и въпроси разсейва съзнанието на човека, защото той постоянно раздвоява вниманието си. Така не успява да се съсредоточи върху задачите си. Освен това в интернет информацията на практика е с неограничен обем, а достъпът е лесен и бърз. Този факт променя отношението ни към знанията и фактите, начинът, по който ги съхраняваме.

Глобална мрежа и интернет

Непрекъснатото раздвояване на вниманието, натрапването на стимули да ползваме мрежата и тоталното обсебване от приложения като Инстаграм заплашва да промени структурата на мозъка и начина му на функциониране, а това значи промяна на цялата социална структура на обществото.

Съветът на учените е прост и ясен. Нужно е ограничаване на присъствието в социалните мрежи, а когато те се ползват, да следим да не раздвояваме непрекъснато вниманието си, следейки множество съобщения и места. Също е нужно да се отделя внимание на лично общуване с близките и приятелите.

Проверките за ефектите на глобалната мрежа се извършват върху възрастни потребители. За децата времето в мрежата трябва да бъде силно ограничено, защото все още не е напълно ясно как се отразява интернет върху развитието на детския мозък. Деца до пет години не бива да стоят повече от един час пред монитора и в никакъв случай да не заместват реалното общуване с това от мрежата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати