Откриха потенциален двойник на Земята, годен за живот

Откриха потенциален двойник на Земята, годен за живот

Откакто човечеството е добило знания за строежа на Вселената, то търси отговор на един фундаментален въпрос: сами ли сме във Вселената?

Търсенето на живот на други места е от изключително значение за човешкия вид. Много време и усилия се отделят на тази хипотетична възможност, но това, което знае досега човекът, не показва, че другаде има условия за живот, какъвто го познаваме на Земята. Поне в нашата Слънчева система.

Надеждите, че по-далече във Вселената има възможности да кипи живот, не са напускали никога човешкия ум и затова опитите да се открие някаква обнадеждаваща информация продължават.

Международен екип от астрономи най-после попадна на някаква следа в тази посока. Откритието представлява нова система звезди, в която има планета с потенциал да бъде обитавана.

В орбитата около червено джудже, известно като GJ 357 се намират три неизвестни планети. Те образуват звездна система само на 31 светлинни години от Земята. Открити са от спътник на НАСА.

Най-отдалечената от планетите е най-интересна за учените и те смятат, че може да бъде обитаема. Температурата на другите две е прекалено висока.

Откриха потенциален двойник на Земята, годен за живот

За да определят дали една планета може да се обитава, учените имат изготвени критерии. Кандидатът трябва да отговаря на условия дали притежава скалисти почви и размер, сходен с този на Земята. Средният размер предполага температура, подходяща за да има вода в течно състояние, което е основен фактор за живот.

Вземайки предвид обстоятелството, че разстоянието до тази звезда е приблизително като между нашето Слънце и Червената планета, астрономите са стигнали до извод, че температурата на тази неизвестна планета е малко над 50 градуса по Целзий.

Първите впечатления са, че там е студено, но при плътна атмосфера ще се създаде парников ефект и той ще затопли повърхността на планетата. Това означава, че ще има вода в течно състояние.

Що се отнася до размери, смята се, че планетата е колкото Земята или около два пъти по-голяма от нея.

Освен тази възможна за живот планета са открити и други потенциално обитаеми места из Вселената. Преди три години е засечена планета, наречена Проксима Б, само на четири светлинни години от Слънчевата система.

Значи все някъде може да има живот, подобен на нашия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати