Откриха нов тип свръхмасивна черна дупка

масивна черна дупка

Вселената е необятна, но и много загадъчна, което се доказва с всяко ново откритие. Колкото повече нови неща научаваме, толкова повече се убеждаваме, че знаем твърде малко за нея. Най-новото откритие на италиански, испански и американски учени потвърждават тази теза.

Откритието представлява черна дупка, която е много необикновено откритие, защото се противопоставя на всички теории за състава на Вселената и нейните особености.

Чрез американския телескоп Хъбъл е открита черната дупка, намираща се на сто и тридесет милиона светлинни години и с маса колкото на двеста и петдесет милиона звезди с размерите на нашето Слънце.

Необикновеното небесно явление, със струпани газ и отломки около него, се явява център на спираловидна галактика. Газът и отломките бързо се въртят покрай ръба на дупката, образувайки диск. Такъв диск обаче се образува около звездите и пулсарите, но не и около черните дупки и то с такава колосална големина, твърдят учените.

Друго откритие покрай странното явление е, че дискът около него се върти доста бавно за космическите мащаби, с около тридесет хиляди километра в час. Това е само около десет процента от скоростта на светлината и е малко за тяло от такъв мащаб, според научните постановки, на които астрономите се позовават.

черна дупка

Удивлението на наблюдателите е предизвикано и от факта, че въпреки огромната маса тази масивна черна дупка не успява да привлече много материя. Тя остава в диска около нея, а самата дупка изпитва глад за материя.

Въпреки многото невероятни събития, които се наблюдават, откритието утвърждава теоретичните постановки на Айнщайн за строежа на Вселената, както и процесите, които текат около нея.

Знанията на астрономите за Вселената не са достатъчни, за да обяснят защо съществува нещо в Космоса в такъв вид, тъй като противоречи на всички известни постановки и според теориите то не би трябвало да съществува като явление. Затова е обявена като черна дупка от нов тип. Астрономите смятат да използват американския телескоп за проучвания и на други галактики, с надежда да открият и друго подобно явление.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати