1 юли 1905 - Датата, в която Айнщайн преобърна науката

1 юли 1905 - Датата, в която Айнщайн преобърна науката

На 1 юли преди 114 години Алберт Айнщайн представя пред обществеността своята теория на относителността. С това име е известна теорията за пространствено-времевите свойства на процесите, които определяме като физични.

Те засягат въпросите за гравитацията и възможностите за нейното пренебрегване и други въпроси, свързани със светлината и нейното движение.

Преди 20 години Айнщайн бе определен от негови колеги, физици от нашата съвременност, за най-великия представител на науката не само за своето време. Той е определен и за личността на века.

Само на 26-годишна възраст, през 1905 година Айнщайн представя пет научни изследвания, обхващащи три различни тематики и те преобръщат завинаги света на науката. Това са статията за специалната теория на относителността, още една теория - за брауновото движение, която е статистическа, и уравнението за еквивалентността на масата и енергията.

Както всяко гениално съждение, тези теоретични постановки не са плод на сложи опити или умозаключения, а са резултатът на умни изводи и интуицията на гения. Айнщайн е първият учен в световен мащаб, който показва нагледно как чистият ум може да преобърне вековни представи за света. През същата година младият физик става доктор на науките.

Още като прохождащ учен Айнщайн си дава сметка, че при тогавашното състояние на науката не може да представи своите изводи и постановки и затова започва работа по създаване на нова специална теория на относителността. Принципите на създадената теория могат да се приложат и към законите на гравитацията и 11 години по-късно създава така наречената обща теория на относителността.

1 юли 1905 г. Айнщайн представя Теорията на относителностт

Физикът работи в области като квантова теория, свойства на светлината, поставя основите на теория за фотона. Преди 102 години година той представя своя модел за структурата на нашата Вселена и дава началото на нова наука - космологията.

Айнщайн работи и живее основно отвъд океана и в Швейцария. Днес той се смята за един от най-великите учени, живели някога. Издал е над 300 научни разработки, както и още 150 студии по научни теми. Почетен доктор е на много европейски и американски научи институти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати