Откриха един от най-големите подводни вулкани

Подводни вулкани

Известно е, че сеизмичната активност и вулканичните изригвания са тясно свързани, тъй като двете природни явления, които ги предизвикват, си влияят едно на друго.

През есента на миналата година между Мадагаскар и източния бряг на Африка е регистрирана такава земна активност от сеизмолозите. Оказва се, че причината за нея е подводен вулкан, който се издига на 800 метра над дъното на океана.

Зараждането на подводен вулкан - феномен, уловен от учените

Сеизмографи в цял свят, които улавят движенията в земните пластове, засичат бучене с много ниска честота, но признаци за сеизмична активност, характерна за едно земетресение, липсват и това предизвиква недоумение сред учените. В същото време остров Майот, един от Коморските острови, териториално владение на Франция, се премества с няколко сантиметра в югоизточна посока.

Коморски острови, подводни вулкани

Накрая в научните среди настъпва яснота. На 50 километра от източния бряг на острова се заражда нов вулкан под водите на Индийския океан. Местните жители твърдят, че от средата на предишната година всеки ден е имало слаби земни трусове, които идват като доказателство за появата на ново образувание под водата. Броят на трусовете стига почти до 2 хиляди, а най-сериозният от тях е 5.8 степен, което е най-силното в района.

Действията на учените, довели до откритието

След получаване на тези сведения геолози се заемат с изследване на данните от уредите, инсталирани в дълбините на океана. Сеизмометрите в близост до мястото със сеизмична активност помагат да се открие под дъното на океана голяма камера, пълна с над 5 кубически километра магма. Бученето е предизвикано от излизането на магмата от камерата. В резултат на този процес се получава пропадане на земната кора. Проследен и известен на учените процес е, че остров Майот е потънал с цели 13 сантиметра само за една година.

Известно е, че зараждането на вулкан води до видими промени на земната повърхност, изчезване на стари образувания и поява на нови. Сега този процес може да се проследи в реално време.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати