Един изключително необичаен експеримент, показващ еволюцията

Дарвин използва гълъби, за да докаже еволюцията

Чарлз Дарвин започнал своите изследвания върху еволюцията, отглеждайки домашни гълъби. Той вярвал, че съсредоточаването само върху една животинска група и следенето на развитието на поколенията ѝ може ясно да покаже еволюцията в действие.

Сега, 160 години след като Дарвин публикува своя опус Произход на видовете, екип от биолози от университета в Юта отново се обърна към гълъби, за да демонстрира еволюция в действие. Но вместо да се фокусират върху самите птици, те насочиха вниманието си към паразитите, живеещи в птиците.

Водещите на изследванията – доцентите Сара Буш и Скот Вила, поставили специален вид въшки от рода Columbicola columbae, който засяга гълъбите, върху различни по цвят и оперение птици. Те ги оставили да се размножават и развиват в продължение на четири години. Учените установили, че през това време насекомите се адаптирали по-добре към цвета на домакините си, което ги правело по-трудни да се забележат и да се отстранят.

Въшките, които учените наблюдават, за да докажат еволюцията в действие

Това е невероятно вълнуващо. Нашият експеримент напомня за обикновените молци от Викторианска Англия. Тези насекоми обикновено имали бели и кафяви петна по крилата, за да се прикрият лесно върху кората на дърветата. През 19-ти век в Англия, когато въглищните фабрики покривали дърветата със сажди, само за една година всички популации на молците станали напълно черни. Това и експериментът с въшките, който проведохме, са истинска еволюция в действие, казва доцент Буш.

Учените поставили еднакви на вид въшки върху различни по оперение гълъби. Само в рамките на четири години въшките върху черните гълъби станали черни, а тези върху белите – бели. Изследователите открили и друг интересен факт. Няколко от гълъбите, които били включени в изследването, имали пластмасови клипсове на човките, за да не могат да отстраняват паразитите. Оказало се, че техните въшки не променили цвета си и останали в първоначалния си вид. Причина за това е, че не били изправени пред предизвикателства за оцеляването си.

Това е ясно доказателство, че еволюцията е важен инструмент на живота, без който никой животински вид не може да оцелее. Той служи да се преодолеят предизвикателствата, за да се оцелее. Така че без трудности, с които да се справяме, няма прогрес. Това важи не само за птиците, но и за хората. Това е важен извод, който ще е полезен за всеки, независимо че за него ни подсказаха въшките, казват учените в заключение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати