sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво е парников ефект и какво причинява?

Какво е парников ефект и какво причинява?

Парниковият ефект е свързан с глобалното затопляне

Парниковият ефект е процес, който води до затопляне на земната повърхност. Причината за затоплянето е инфрачервеното излъчване на някои газове в атмосферата.

Животът на Земята зависи от слънчевата енергия. Близо 38% от падналата върху земята слънчева енергия не достига до повърхността ѝ, а се връща обратно в Космоса, отразявайки се в облаците. 48% от енергията на Слънцето се поглъща, нагрявайки сушата, океаните и атмосферата.

Освен това всяко нагрято тяло излъчва топлина. По този начин по-голямата част от енергията на Слънцето, която е паднала върху земната повърхност, се връща обратно в Космоса.

Излъчените от земната повърхност топлинни лъчи се поглъщат от молекулите на редица газове в атмосферата - вода, въглероден диоксид, метан, азотни оксиди и други. Така топлинната енергия се задържа в атмосферата и я затопля.

Този процес се нарича парников ефект. Газовете, чиито молекули го предизвикват се наричат парникови газове. Парниковите газове са не повече от 1% от земната повърхност и въпреки това, те регулират климата като създават "завивка" от топъл въздух около Земята.

Това явление е наричано от учените парников ефект. Те смятат, че без него средната температура на Земята би била -18°C вместо сегашната 15 °C. Това би направило живота на Земята невъзможен, тъй като би означало лишаване на планетата от вода в течно състояние, а тя е основната предпоставка за възникването и разнообразието на живота.

Как хората допринасят за парниковия ефект?

Произвеждането на отровни газове увеличава парниковия ефект

Парниковият ефект е естествено явление, което е предпоставка за нормалните температури на Земята, но той става вреден, когато е в прекалено големи количества. Основна вина за нарушаването и ускоряването на този естествен процес имат хората и тяхната дейност. Благодарение на тях в атмосферата се създават повече парникови газове, отколкото са необходими за загряване на Земята до подходящата за живот температура.

Нивото на въглероден диоксид се повишава от изгарянето на природен газ, въглища, нефт и бензин, а нивата на метан и азотни оксиди - от използването на земята и различни селскостопански практики.

Много фабрики произвеждат различни отпадъчни промишлени газове, които съдържат вещества, които не са естествена част от природата, но помагат за засилването на парниковия ефект. Обезлесяването също допринася за увеличаването на газовете в атмосферата - дърветата поглъщат голяма част от въглеродния диоксид и отделят кислород, но когато се отрежат, започва процес на силно отделяне на въглерод.

Влияние на парниковия ефект

Човешката дейност води до увеличаване на парниковите газове в атмосферата, което причинява нагряване на ниските ѝ слоеве. Всяка промяна, която настъпва в способността на Земята да отразява или поглъща топлина, води до изменение на температурата на атмосферата и океаните и може да доведе до промяна в климата на цялата планета или до т.н. глобално затопляне.

Повишаването на температурата може да доведе до отдръпване на ледниците, повишаване на нивото на океаните и промени в количеството на валежите. Като следствие от това се увеличават броя и честотата на наводненията, сушите, ураганите и други природни бедствия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати