Психиката ти е слаба? Виж как да разбереш

Слаба психика

Силната или слабата психика се проявява поради различни фактори – семейството, приятелите, детството и средата, в която човек израства. Често хората със слаба психика я прикрива, за да избегнат подигравки, допълнителен психически натиск и други проблеми. Това обаче не е решение на проблема, тъй като човек може да се превърне в опасен за себе си и за околните. Слабата психика трябва да бъде призната и лекувана - колкото и да е трудно човек трябва да намери сили в себе си и да я обърне нещата в своя полза.

Как да разберете дали имате приятел или вие самите сте със слаба психика? Време ли е да вземете нещата в ръце? Ето няколко признака на лабилните хора, които имат нужда от помощ и подкрепа, за да спечелят борбата с психическия натиск.

1. Прекалени хвалби – честа характеристика на слабата психика са хвалбите. Такива хора често изтъкват свои предимства и качества пред другите, но всъщност дълбоко в себе си изпитват съмнения и страх, че не са достатъчно добри. Така прикриват действителните си слаби страни и се защитават. Отказват да приемат слабостите си и да ги превърнат в силни страни, предпочитат самозаблудата.

2. Победа на 100% - хората със слаба психика не признават провала. Човек се учи от грешките си, но те сякаш никога не бъркат. Мисълта за провал ги побърква и ужасява.

Симптом на слабата психика е интересът към това какво ще кажат хората

3. Какво ще кажат хората – изключително често срещан и наболял проблем – чуждото мнение. Хора, които се влияят от другите и забележки относно външния им вид, например, може да ги депресира, имат слаба психика. Те непрекъснато се стараят да се доказват пред околните, не пред себе си, както трябва да бъде. Целта им е постигането на съвършенство... в чуждите очи.

4. Скрити емоции – хора, които потискат емоциите и чувствата си, обикновено се страхуват да изразяват себе си. Човекът със слаба психика не се осмелява да признае, когато тъжи или се страхува от нещо. Той държи всичко в себе си.

Отричането на болакта е симптом на слаба психика

5. Отричане на болката – всеки човек изпитва болка и разочарование в даден момент и за да не се побърка, трябва да изразява тези свои чувства. Хората със слаба психика обаче са винаги силни и непоклатими. Дълбоко в себе си те страдат, но не позволяват на мъката да излезе на повърхността. Те не осъзнават, че по този начин се съсипват още повече.

6. Няма невъзможни неща – хората със слаба психика се крият зад тези думи. За тях всичко е възможно и позволено. Слагат маската на непобедим човек, но всъщност истината е съвсем друга.

7. Опит за контрол – слабите обикновено се правят на силни и това понякога излиза извън контрол. Фалшивата реалност, която създават понякога, създава проблеми и на хората около тях, тъй като те опитват да упражняват контрол над тях. Така се чувстват по-значими.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати