Мъдрите мисли на Ван Гог за живота и изкуството

Мъдрите мисли на Ван Гог за живота и изкуството

Винсент Ван Гог е един от най-великите художници в историята. Като виден представител на постимпресионизма, той създава великолепни картинни, оценени за милиони долари. Освен с майсторството на четката му, го познаваме и като личност, оставил безсмъртни цитати за живота и изкуството.

Ако чуеш глас, дълбоко в себе си, който ти казва: Ти не можеш да рисуваш, тогава напук започни да рисуваш и гласът ще изчезне.

Можеш да бъдеш учен с учените, но с художника трябва да бъдеш поет.

Щастлив е онзи, който вярва в Бога, защото той ще надмогне накрая всички мъки в живота, макар и не без труд и страдание.

Какъв би бил животът, ако нямахме куража да променим нищо?

Човек може да носи голям огън в душата си и никой да не идва да се сгрее на него. Минаващите не виждат нищо, освен малко дим, който излиза горе от комина, и отминават - всеки по своя път. Какво да се прави тогава? Да поддържаш огъня в душата си, да носиш солта на земята в себе си, търпеливо - ала и с какво нетърпение! - да чакаш, да чакаш часа, когато някой ще дойда да поседне - и да остане, знам ли?

Ние познаваме живота тъй малко, че едва ли ни приляга да съдим кое е добро или лошо, справедливо или несправедливо, а да казваме, че човек е нещастен, защото страда, значи да твърдим нещо недоказано. Тъй че приемете нещата такива, каквито са, чакайте с упование и въоръжете душата си с дълго търпение, както казва една много стара поговорка, и с добра воля. Оставете природата да стори своето.

Понякога е хубаво да обикаляме много по света и да общуваме с много хора, пък и това е често наш дълг и призвание; но който предпочита да си остане сам и спокойно да работи, и да има съвсем малко приятели, той се движи с най-голяма увереност сред хората и по света.

Има само един начин да избегнеш критиката - не прави нищо, не говори нищо, не бъди нищо.

Предпочитам да рисувам човешки очи вместо катедрали, защото в човешките очи се крие нещо, което го няма в катедралата, пък макар тя да е най-величествената и най-внушителната.

Човек трябва да обича колкото може повече, там е истинската му сила.

Търси светлината и свободата и не затъвай твърде дълбоко в калта на този свят!

Моите картини са почти вик на отчаяние!

Любовта към изкуството ни отнема истинската любов. Намирам, че това е ужасно вярно, но пък и истинската любов убива желанието за изкуство.

Да, за мен драмата на бурята в природата, драмата на страданието в живота е най-съвършеното нещо. Раят е хубав, но Гетсиманската градина все пак е по-хубава.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати