Приказка за снахата и свекървата

Свекърва

Имало някога двама влюбени. Те се оженили и след сватбата младата двойка заживяла при семейството на мъжа. Не след дълго обаче снахата и майката на съпруга започнали да се карат. Обстановката в къщата станала много тягостна и младата невеста решила да направи нещо по въпроса. Тя била чувала, че в близката гора живее мъдра знахарка, която забърква отвари и дава съвети. Отишла при нея и рекла:

- Моля те, помогни! Забъркай някаква отрова, с която да се избавя от злата ми свекърва. До гуша ми дойде от съжителството с нея!

- Никак не ми се ще да си служиш с отрова, за да съградиш щастливо семейство, но щом това е твоята молба, ще ти помогна - отвърнала старицата.

Тя поканила младата жена в дома си и се насочила към рафт с билки. Събрала в стъкленица по малко от няколко треви и я подала на невестата, като казала:

- Вари редовно чай на своята свекърва от тези билки и ще се случи това, което толкова искаш. Само че имам една заръка за теб.

- Хайде, изплюй камъчето, какво още трябва да направя? - развълнувано попитала младата снаха.

-За да не те заподозрат, че си отровила майката на съпруга си, започни да се държиш добре към нея. Бъди любезна, избягвай да ѝ противоречиш и се старай да ѝ помагаш с каквото можеш! - заръчала старицата.

Билки

- Добре, така ще сторя! -отвърнала жената и се върнала в дома на съпруга си.

Още на следващия ден тя коренно променила държането си. Събуждала се още преди свекърва си, чистела и готвела. Заедно с това приготвяла и чая с взетите билки. В началото свекървата много се учудила от ентусиазма на своята снаха, но след като видяла колко много се грижи тя за нея, също променила отношението си. Двете започнали да се разбират и в един момент снахата съжалила за пъклените си планове и отново отишла при знахарката.

- Тук съм, за да те помоля за противоотрова! Аз дадох всичките билки на моята свекърва и тя сигурно всеки момент ще умре. Но аз вече не искам това, защото ние започнахме много да се разбираме! - казала през сълзи снахата.

- Успокой се, жено! Билките, които ти дадох, бяха най-обикновени. През цялото време отровата не беше в чашата на свекърва ти, а в твоята душа. Но сега най-после ти се отърва от нея.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати