Притча за големите планове

Притча за големите планове

Живял някога един млад фермер. Веднъж майка му го изпратила да продава яйца на пазара. Докато вървял с кошницата на рамо, той се провиквал:

- В тази кошница имам сто яйца. Ако ги продавам по един лев, ще спечеля сто лева. Ако обаче ги продам по два лева, ще спечеля два пъти повече. Със спечелените пари ще си купя едно женско прасе.

То ще роди десет прасенца. Ще ги отгледам, че като пораснат и те да се опрасят. Малко по малко дворът ми ще се напълни със свине. Ще ги извеждам всеки ден в гората. Там те ще похапват жълъди и ще се угояват.

Ще станат охранени и тежки. Ще ги продам и ще им взема много пари. С тази сума ще си купя хубав кон и нови, скъпи дрехи. Така ще се пременя, че като отида с жребеца пред царския двор, царската щерка ще се влюби в мен. Ще ми роди син. Ще дойда аз пак на тоя същия пазар да му купя плодове и да му ги занеса. И като се прибера, той ще тръгне да тича към мен, а аз ще му подам плодовете и ще го прегърна!

И докато си представял как забогатява, младежът, съвсем забравил за яйцата. Протегнал ръце да прегърне въображаемия си син и изтървал кошницата.

Яйцата изпадали като зрели круши и се изпочупили. Изплашил се младежът, че ще му се карат вкъщи и започнал да се озърта за здрави яйца-поне няколко да продаде. В същия момент край него минал един мъж.

- Човече, откога вървиш зад мен? - попитал го младокът.

- Откакто взе да забогатяваш, та додето загуби всичко, все след тебе ходя - отговорил с усмивка непознатият.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати