Приказка за трудолюбивата мравка

Мравка

Имаше някога една малка мравка. Тя ходеше съвестно на работа и се трудеше неуморно от сутрин до вечер. Това обаче не я натоварваше, а я правеше безкрайно щастлива. Веднъж, докато си вършеше ежедневните задължения, покрай нея мина лъвът, който управляваше работния процес на всички животни.

Направи му впечатление, че тя върши много работа и без някой да я следи, и му хрумна, че ако има кой да я контролира, би могла да върши двойно повече задачи. Ето защо той назначи една оса, която да следи какво върши работливата мравка и да докладва.

Осата обаче реши, че се нуждае от секретарка, която да помага при изготвянето на докладите, и нае един бръмбар. Той освен книжата проверяваше и телефонните разговори, които води мравката.

След като този малък екип се събра, лъвът реши да провери докладите на осата и остана доволен. Ето защо ѝ възложи задача да изготви графики на производството и анализи на бъдещите тенденции.

Понеже осата се нуждаеше от определена техника, за да свърши тези задачи, тя настоя да получи лаптоп, таблет, лазерен принтер и други машинарии. Тъй като се формира един малък IT отдел, се наложи да бъде назначен още един кадър, който да го ръководи. За тази цел назначиха една богомолка.

Богомолка

И ето вече всички процеси в отдела бяха съблюдавани от някой специалист, но работата на мравката вече не беше същата. Всички тези колеги я задушаваха, а документацията ѝ отнемаше излишно време.

Лъвът обаче беше по-ентусиазиран от всякога и реши да вземе на работа една гъсеница, която да се превърне в ръководител на сектора, в който се трудеше мравката. Щом встъпи в длъжност, гъсеницата веднага поиска да обзаведе новия с кабинет с хубав килим, ергономичен стол за бюрото и диван, където да приема гости. Тя също така се нуждаеше от асистентка, която да е в помощ при изготвяне на планове за оптимизиране на работата на мравката.

Трудолюбивото животното от своя страна вече беше на прага на силите си. То не изпитваше удоволствие от работата си и ходеше с нежелание. Междувременно лъвът забеляза, че производствеността на мравката е намалява доста. Ето защо той нае един папагал, който беше опитен консултант, и трябваше да намери решение на проблема.

След като няколко месеца папагалът изучаваше положението в офиса, той изготви огромен доклад. В него пишеше, че в офиса има прекалено много кадри. Така че лъвът реши да съкрати персонала.

И кого мислите, че уволни пръв? Мравката, разбира се. Като причина за уволнението той посочи липсата ѝ на мотивация.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йордан
Йордан
15.06.2015 19:49
И в реалността се случва същото
4
0