Притча за обезумелия принц

Буда

Притчите са кратки поучителни истории, които често се оказват онова нещо, което отваря очите ни за живота. Вижте една такава история.

Принц Шраван разполагал с прекрасен и огромен дворец. Той се грижел много за своята столица и тя станала един от най-впечатляващите градове, които сънародниците му познавали. Не след дълго обаче владетелят осъзнал, че тази негова страст вече не го прави така щастлив, както в началото. Междувременно той дочул, че в града ще дойде Буда. Принцът бил като омагьосан от учителя и настоял да прекара още време с него.

Това страшно изумило всичко подчинени и познати на владетеля. Те не можели да повярват, че личност като него, която доскоро държала толкова много на светските прояви и гуляи, сега ще се отдаде на простичкия живот и ще се откаже от скъпите вещи, жените и угощенията. Учениците на Буда също гледали с подозрение на решението на принца и дори запитали Буда дали той няма пръст в това. Тогава учителят обяснил:

- Не съм сторил нищо. Всъщност постъпката му е съвсем логична и се води по законите на ума. Вие сте изненадани, тъй като още не ги познавате. Но желанието му е съвсем естествено. Умът на човек често попада в двете крайности. Човек, който е губил своя ум, потапяйки се в разкош, в следващия момент го губи, отдавайки се на бедния живот. В двата случая обаче водеща е лудостта.

И наистина принц Шраван скъсал със светския живот и заживял като монах. Но той стигнал до крайности и започнал да ходи гол - нещо, което Буда не възнамерявал за нужно. Принцът нерядко се самоизтезавал - гладувал и се отдавал на медитация под самото слънце.

Минало се известно време и Буда решил да поговори с обезумелия принц. Той му казал:

Баган

- Шраван, знам, че докато си бил принц, китарата е била любимият ти инструмент и си можел да свириш превъзходно. Искам да те попитам какво би станало, ако струните на китарата се разхлабят твърде много?

Принцът отвърнал:

- При това положение няма да е възможно да се създаде музика.

Буда продължил с въпросите:

- А ако струните са прекалено стегнати?

- Резултатът отново ще е същият, тъй като пристягането на струните трябва да е средно-нито прекалено силно, нито съвсем слабо. За да се произведе музика, трябва да се търси някакво средно положение, а не да се изпада в крайности.

При тези думи Буда заявил направо:

- Ето това исках и аз да ти кажа, докато прекарваше времето си с мен и учениците ми. Музиката или това, което се стремиш да извадиш от себе си, ще се получи, само когато намериш равновесието за себе си, тоест струните ти бъдат притегнати в средно положение. Когато твърде много напрягаш силите си, ти не можеш да постигнеш това, което целиш. Истината се крие в златната среда.

Поучителна притча за това как човек трябва да открие баланса в живота си, за да съществуват пълноценно.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Будист
Будист
20.01.2015 20:02
Притчата не е така. Самият Гаутама Буда е принцът, който се отказва на 29 години от двореца и богатствата си, за да се отдаде на монашески живот. От краен аскетизъм замалко да умре, докато не станал свидетел на разговор между дядо и внуче в гората, в който дядото, учейки детето как да свири на китара, му обяснил за равновесието. Тогава Буда решил да изостави монашеския живот и да търси просветление по друг начин. Понятие като "златна среда" в Будизма няма, а се нарича "Средния път", който няма нищо общо със златна среда.
5
0