Гигантски мегаполис на маите изплува от джунглата

Гигантски мегаполис на маите изплува от джунглата

Гигантски мегаполис на маите изплува от джунглата

Невероятно откритие, свързано с древната цивилизация на маите, изплува от джунглите в Гватемала. Над 60 000 структури, образуващи мегаполис с издигнати магистрали, площади, дворци и жилищни сгради, изуми научния свят.

Находката без съмнение може да бъде определена като една от най-големите и невероятни археологически открития за цивилизацията на маите за всички времена. Сред скритите руини има останки от пирамиди, дворци и пътища.

Уникална лазерна технология е помогнала на учените да видят под растителната покривка в северната част на Петен — област в близост до вече познатите градове на маите. Благодарение на нея са локализирани къщи, дворци, пирамиди, издигнати магистрали и защитни укрепления. Откритието е поредното доказателство, че цивилизацията на маите, живяла в Централна Америка, е била в своя разцвет преди 1500 години и е превъзхождала дори тези в древна Гърция и Китай.

Откритият мегаград е по-сложен от всичко, което някога учените са очаквали да открият. Поразителните останки от обширен доколумбов мегаполис е бил обитаван от над 15 милиона души. Около него има толкова много големи отбранителни стени, укрепления и крепости, че може да се предположи, че тези хора са водели много войни по време на съществуването си.

Откритието е направено с помощта на технологията Lidar - система за светлинно откриване и измерване. С помощта на самолет със скенер на борда са картографирани над 2100 кв. км. от джунглата Петен, която граничи с Мексико и Белиз. Триизмерните карти на повърхността са създадени с помощта на пулсиращ лазер, свързан с GPS система. До този момент археолозите дори не са забелязали крепостните стени, които продължават с километри.

Откритието обаче идва с нови проблеми. То е огромно и трябва да бъде проучено, а това изисква време и средства. Информацията, която мегаполисът дава, е компресирана и разказва историята на една 3000-годишна цивилизация. Укрепените съоръжения и големи пътища разкриват модификации на природния ландшафт, направени от маите в немислим досега мащаб. Данни показват, че смятаните до този момент за необитаеми ниско области също са били гъсто населени.

Получените изображения показват пътища, свързващи градските центрове и кариерите за добив на материали, също така модерни системи за напояване и терасиране, които поддържат селското стопанство. Открити са и градски центрове с тротоари, жилища, тераси, церемониални центрове, напоителни канали и укрепления.

Проучването им несъмнено ще докаже, че маите са били една от най-развитите и модерни от технологическа гладна точка цивилизации, които са населявали планетата ни до този момент. Никой древен народ не се е развивал до такава степен в такъв ранен етап от историята.

Едно от най-изумителните неща, открити до този момент, е сложната мрежа от пътища. Движението по нея е било изключително натоварено. Причината – тя представлява издигнати над земята широки магистрали, позволяващи на хората лесно да преминават пред джунглата дори през дъждовния сезон.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати