Възстановиха лицето на Нефертити! (СНИМКИ)

Възстановиха лицето на Нефертити! (СНИМКИ)
Снимка: Travel Channel

Уникалното лице на Нефертити бе възстановено. Бляскавата красота на жената, за която се смята, че е майка на фараон Тутанкамон, бе реконструирано чрез най-новите 3D технологии.

Пресъздаването на изображението на Нефертити е отнело 500 часа работа. Бижутата, с които е кралицата, са ръчно изработени от дизайнери на Dior.

Цветът на кожата на царската особа, живяла преди 3 400 години, е единственото, което предизвика противоречия. На възстановката тя е доста светла, но някои са убедени, че в реалността е била по-тъмна.

Възстановеното лице на Нефертити в дело на учените от Университета в Бристол. Цифровото изображение на лицето на древната кралица ще бъде показано в предаването на Travel Channel - Expedition Unknown, в сряда вечер.

Кралица Нефертити е управлявала Египет преди 3 300 години, в периода от 1353 до 1336 г. пр. Хр. Смята се, че тя е майка или мащеха на момчето-фараон Тутанкамон. Пълното ѝ име - Нефернеферуатен Нефертити, в превод означава красавицата дойде. Славата за невероятната ѝ красота е жива и до днес.

За да възстанови лицето на Нефертити, египтологът д-р Айдан Додсън от университета в Бристол получава разрешение от египетското министерство на антиките и Египетския музей да премахне защитния пласт, покриващ мумията.

С помощта на най-новите 3D технологии лицето ѝ е пренесено в дигитален формат /виж крайния резултат в галерията/, за да се пресъздаде реплика на главата ѝ. Новосъздаденият ѝ профил и известният берлински бюст на Нефертити имат невероятно попадения, което доказва, че учените са на прав път.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати