Изумително: Огромна подводна пещера на маите разкрива тайните им

Изумително: Огромна подводна пещера на маите разкрива тайните им
Снимка: GAM

В изгубения пещерен свят на Амазонските дяволски планини бе разкрита най-голямата подводна пещера в света. В нея е пълно с тайни на древната цивилизация на маите.

Почти година отне на мексиканските учени да открият уникалната пещера. Разклоненият лабиринт е дълъг впечатляващите 347 километра. Подводната пещерна система е не само феномен, но и ценна археологическа находка. Тя може да се окаже ключът към разкриване на тайните на древната цивилизация на маите.

Пещерната система получи името Сак Актун. Тя е открита недалеч от морския курорт Тулум, Мексико. Откритието е направено от екип от водолази. Те са открили връзка между две подводни пещери в източната част на Мексико.

Учените се обединяват около едно – откритата огромна пещера е най-важният потопен археологически обект, откриван до този момент в цял свят. Само до този момент са открити повече от сто археологически артефакта, сред които са свидетелства за първите заселници на Америка, както и за изчезналата култура на маите.

До този момент бе ясно, че Сак Актун е дълга 263 км. Учени, работещи по проекта Great Maya Aquifer Project (GAM), занимаващ се с опазване на подпочвените води на полуостров Юкатан, обаче са открили, че системата пещери свързана с 83-километровата система Дос охос (Dos Ojos - Две очи). Така цялата система става общо 347 км. Връзката е открита след месеци на обикаляне сред магическите води от страна на водолази и учени.

Както много други пещерни системи, така и Сак Актун е издълбана във варовикови скали. Заради многото подпочвени води в Юкатан пещерите често надхвърлят очакванията по дължина. В региона има 358 подводни пещерни системи, представляващи общо 1 400 км наводнени проходи, скрити под повърхността.

Изумително: Огромна подводна пещера на маите разкрива тайните им
Снимка: GAM

Светът знае много за маите. Те са известни с пирамидите си и други културни забележителности. Малцина обаче са наясно, че градовете им, наричани сеноте, са строени върху обширна мрежа от кладенци, свързани с подпочвените води. Някои от тези сеноте са имали религиозно значение за маите, както и техните потомци.

Останките в пещерите са добре запазени. На снимките от пещерната система се виждат консервирани артефакти от епохата на маите и човешки останки, които само чакат да бъдат открити и анализирани. Тази безпрецедентна система пещери е един своеобразен тунел на времето, който ни пренася 10000 - 12000 години назад.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати