Изчезнал преди 4 века шедьовър на Рубенс бе открит

Картина на Рубенс
Снимка: BBC
Картина на Рубенс

В колекция на частен музей в Глазгоу бе открита една от смятаните за изчезнали картини на известния фламандски художник Петер Пол Рубенс. От 400 години шедьовърът се смяташе за изгубен.

Портретът е рисуван в началото на XVII век и е забележителен, защото се предполага, че изобразява първия херцог на Бъкингам, който е спряган за любовник на крал Джеймс I.

Картината вече била изложена в имението Полок, резиденцията на фамилията Стърлинг Максуел в Глазгоу. Дълги години платното е смятано за копие на Рубенс, понеже много художници са нанасяли поправки, а и с минаването на годините картината се е замърсявала.

Шедьовърът е бил разпознат от изкуствоведа Брендън Госвенър, който в предаването Изгубените шедьоври на BBC добавя, че автентичността на портрета е била потвърдена и от Музея на Рубенс в Антверпен.

Анализ на дървената рамка показва, че датира от 1620 година, а характеристиките ѝ съвпадат с други картини на художника. Рентгеновите снимки са разкрили първите замахвания на четката, което напомня на Рубенс.

Целият епизод по идентифицираното на изгубения шедьовър ще бъде излъчен по BBC на 27 септември.

Нарисуваният на картината Джордж Вилиърз е бил един от придворните на крал Джеймс I и негов любимец. Близките им отношения карат историците да вярват, че Вилиърз е бил любовник на краля.

При скорошна реставрация на една от резиденциите на кралския любимец бе открит таен коридор, свързващ двете им спални. Картината е нарисувана през 1625 година, само 3 години преди убийството на херцога.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати