Побърканите китайски владетели и техните странности

китайски император

Китай е имал много и най-странни владетели. Императорите на древния свят са разполагали с невероятна власт, но на някои от тях тя не се е отразила добре.

Владетелите на кралствата в древен Китай са били наричани синове на Рая. Приживе те били обожествявани от хората, които следвали сляпо всяка тяхна повеля, без да смеят да кажат и дума. А желанията им понякога преминавали всички представи за нормалното.

Кралството изпълнява каквото му се каже – на това са разчитали императорите, които ще ви представим днес. Трудно е да не се поддадеш на изкушението да пиеш с пълни шепи от властта, а това може да побърка човек. Немалко са примерите за откачили китайски владетели. Ето кои са побърканите китайски владетели и какви са техните странности:

Крал У Цин и нелепата му смърт в състезание по вдигане на тежести. Цин бил огромен мъж, който страдал от манията по демонстриране на мускулите си. Най-важна за него била силата, поради което изгонил от управлението всички умни кадри и назначил на най-високите постове най-яките мъжаги.

Те били избирани според способността си да вдигат тежки работи над главите си. Това не продължава дълго. Менг Уе – един от най-силните мъже в кралството обаче предизвикал краля на състезание по вдигане на тежести. У Цин успява да вдигне бронзовия казан, но коленете му не издържат и той припада. Кралят се мъчи 8 месеца и накрая губи живота си. Менг и цялата му фамилия са избити.

У Дзин и козите, които избирали жените му. Император У Дзин е давал на козите си да избират наложниците му. Харемите за него не били само развлечение. Той прибирал насила всяко красиво момиче, което виждал, включително и всяка дъщеря на своите служител. Той дори обявил, че ще е престъпление да се ожени, преди да е приключил с избора си на наложници. Накрая в харема му имало повече от 10 000 жени. Всяка вечер Дзин обикалял с каруца, теглена от кози. При която жена спирали животните - с нея си лягал императорът.

китайски символи

Хан Гаодзу, който уринирал в шапките на учените. Фен на военната мощ, Гаодзу не виждал смисъл в образованието. То истински го ядосвало. По време на управлението повечето учени били последователи на Конфуций и ходели с остри шапки. Когато срещнел някой учен, върховният глава вземал шапката му и уринирал в нея. След като съветникът му пише книга за военните му победи обаче, Гаодзу променя отношението си. Това е един от малкото случаи, в които китайски император признава грешката си. Хан Гаодзу строи конфуциански училища из цялата империя и конфуцианството в държавна идеология.

Крал Дисин и езерото му от вино. Крал Дисин дава заповед за изграждане на цяло езеро, пълно с пиячка в гора от месо скоро след като идва на власт. В изкуствения водоем плавали до няколко канута, а в центъра му имало малък остров с дървета, чиито клони представлявали шишове с месо.

Дисин и наложниците му се забавлявали, като плавали из езерото, пиели вино и се тъпчели с месо. Скоро народът въстанал срещу управлението на краля, а той се самозапалил. Наследниците му унищожили виненото езеро и забранили алкохола в цялото кралство.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати