Откриха крепост на викингите, която преобърна знанията ни за тях

Викингска крепост в Дания
Снимка: Daily Mail

Датски археолози са открили крепост на викингите, която ще им позволи да разберат много повече подробности за миналото на войнствения народ. До откритието се стигнало благодарение на нов метод, наречен LIDAR.

Крепостта се намира в Борнинг и е намерена чрез използването на метод за лазерно сканиране. Чрез него учените са получили триизмерна карта на местността с много висока резолюция.

Новооткритата крепост се разполага на остров Зеландия, на юг от датската столица Копенхаген. Постройката е във вид на идеален кръг с диаметър от 144 метра.

Има четири главни входа, като най-външният е засипан със земя. Според анализите на дървените останки крепостта е строена в периода 970-980 година.

Още през 30-те години на миналия век учени бяха открили подобна пръстеновидна крепост на викингите, но тази в Дания ще даде повече информация за техния бит.

За разлика от другите пръстеновидни крепости тази е използвана от няколко поколения и е построена доста по-късно от останалите.

Викингска крепост Дания
Снимка: Daily Mail

По мнение на изследователите крепостта е служела при военни действия, въпреки че местността около нея предразполага за селскостопанска дейност. Предполага се, че викингите са заимствали идеята за пръстеновидната форма от англичаните.

Сред откритите артефакти са сребърни пръстени, обици, гривни и работилница, в която имало щипки и гвоздеи.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати