Първите британци били човекоядци

Човекоядци

Човешки останки, открити в английското графство Съмърсет, разказват за ужасяващите навици на първите британци, заселили острова. Днес пасторалният край в югозападна Англия привлича милиони туристи от целия свят, но преди 15 хиляди години е било последното място на Земята, където някой би искал да отиде.

В пещера в живописното Чедърското ждрело археолозите открили купища човешки кости, по които имало следи от ужасяваща насилствена смърт. Изследванията показали, че първите британци се хранели с плътта на себеподобните си, обезглавявали мъртвите и пиели от чаши, направени от черепите им.

Не на последно място, учените открили, че канибалите гравирали костите на своите жертви, като ги ползвали по различни предназначения.

В момента учените от Музея за естествена история в Лондон работят по две теории. Според първата канибализмът е бил естествено препитание за ранните жители на Британия. Според втората човешките останки били на хората от древното племе, които умрели по естествен начин, но поради климатични условия и липса на храна те били изядени от съплеменниците им.

Костите им били гравирани като обред в знак на почитание към мъртвите. Новите открития хвърлят светлина върху древните жители на западна Англия. Анализи показват, че те живеели в по-студен климат от днес, подобен на този в съвременна Северна Шотландия.

Скелети

Все още не съм убеден, че първите британци са били само и единствено канибали. Според мен природните условия и оскъдната храна са ги принудили да прибягнат до тези ужасяващи практики. Данните са малко и предстоят още много изследвания, но смятам, че първобитните са се възползвали от даровете на природата – лов и риболов, за оцеляването си и едва когато климатът ги е принудил, са станали канибали, казва ръководителят на археологическата мисия – професор Крис Стрингер от Лондонския музей по естествена история.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати