sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Кумари Кандам и легендата за Лемурия

Кумари Кандам и легендата за Лемурия

Кумари Кандам
Снимка: Ancient Pages

Всички сме чували за изгубената Атлантида. Знаете ли обаче, че има легенда, много напомняща тази за нея, но разказва за липсващата Лемурия. Тя често се свързва с историята за Кумари Кандам.

Всичко с историята около изгубения континент Лемурия започва през 19-ти век. Тогава английският геолог Филип Склатър намира вкаменелости от лемури в Мадагаскар и Индия, които не се откриват в Африка и Близкия Изток. През 1864 година той пише статия, наречена Бозайниците на Мадагаскар. В нея той изразява предположението, че Индия и Мадагаскар в миналото са били част от по-голям континент. Той го нарича Лемурия.

Научната общност приема теорията на Склатър, защото тя обяснява отчасти мигрирането на лемурите от Мадагаскар в Индия или обраното в древни времена. Когато обаче в следващите години разбиранията за движението на тектонските плочи на човечеството се увеличават, идеята, че Лемурия е съществувала, бива забравена.

Не всички обаче оставят теорията за Лемурия в миналото. Още през 15-ти век се появяват група, която се нарича тамилските националисти. Терминът Кумари Кандам за пръв път се среща в Канда Пуранам – тамилската версия на Сканда Пуранам - свещения текст на индуизма. Според него това е древен и вече изчезнал континент, наричан още люлката на цивилизацията.

Разказът за Лемурия достига до Индия. Страната приема легендата за чиста истина и дълги години я приема като част от своята история. Според историите, някога в далечното минало е имало страна, която била погълната от водата. Тя се е наричала Кумари Кандам, а днес съвременниците ни я наричат Лемурия.

Легендата твърди, че Лемурия е Кумари Кандам. Това е митичен изгубен континент на древната тамилска цивилизация, който се намирал в Индийския океан. Историята разказва как царете ѝ са контролирали целия индийски континент. Те живели толкова отдавна, че се предполага, че тамилската цивилизация е най-древната в света.

Когато Кумари Кандам потънал, обитателите му се разпръснали и основали различни цивилизации. Това превръща древния континент изгубената люлка на цивилизацията.

Лемурия
Снимка: Greece Is

Реални доказателства за съществуването на Лемурия или Кумари Кандам няма. Изследователите в Националния институт по океанография в Индия са установили, че нивото на морското равнище е било по-ниско с около 100 метра преди около 14 500 години и с 60 метра преди около 10 000 години. Това прави наличието на една предполагаема връзка между Шри Ланка и континентална Идния в миналото напълно възможна. Преди 12 000 години глобалното затопляне се е увеличило главоломно. Нарастващите нива на морските води довели до периодични наводнения, което потопили редица селища, разположени по крайбрежните зони на Индия и Шри Ланка.

Доказателство за Кумари Кандам все пак има. Това е т.нар. Адамов мост. Той е съставен от пясък, малки камъчета и корали. Мостът свързва континенталната част на Индия с Шри Ланка.

Подобно на всеки мит, и в този има известна доза истина. Легендите за Кумари Кандам някой ден все пак могат да се окажат истина, но за момента подобни изгледи по-скоро няма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати