Ексхумират тялото на Салвадор Дали заради тест за бащинство

Салвадор Дали

Съдът в Мадрид нареди тялото на покойния художник Салвадор Дали да бъде ексхумирано, за да се направи биологичен тест и ДНК анализ на жена, която твърди, че е негова дъщеря.

Мария Пилар Абел Мартинес твърди, че е негов наследник и настоява това да бъде признато официално. Не е известно Салвадор Дали да е има деца, но Мария твърди, че е единственият негов наследник.

Салвадор Дали е испански художник, сюрреалист, който е роден на 11 май 1904 година. Създава световно известни творби в областта на изобразителното изкуство, графиката и скулптурата.

Неговият стил е сред най-разпознаваемите в областта на изкуството, тъй като е доста еклектичен.

Бил е близък приятел на поета Федерико Гарсия Лорка, като дори се твърди, че двамата са имали страстна връзка, която Дали прекратява. Кинорежисьорът Луис Бунюел също е бил сред близките на художника и заедно са снимали филма Андалуското куче.

Салвадор Дали

1929 е годината, когато настъпват големите обрати в живота на Салвадор Дали. Тогава той се запознава с Гала Елюар и нейния съпруг - френския поет Пол Елюар. Гала става негова любовница, а още същата година – и негова съпруга.

Двойката предизвиква истинска сензация не само заради развода на Гала, а и заради факта, че тя е 10 години по-възрастна от него.

По това време Дали си пуска екстравагантните мустаци, които се превръщат в негова запазена марка до края на живота му.

Гала е неговата най-голяма муза и когато умира през 1982 година, Дали губи желанието си за живот. Отказва да се храни и да пие вода, а организмът му се обезводнява дотам, че лекарите го разглеждали като опит за самоубийство.

През 1984 година в спалнята му на замъка Пубол избухва огромен пожар, а Дали е спасен, но с много тежки изгаряния.

Връща се в родния си град Фигарес и остава там до смъртта си през 1989 година.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати