Учени разшифроваха Великата яса - завета на Чингис хан

Чингис хан

През 1206 година Великото събрание на всички монголски племена взима решение да обяви предводителя Темуджин за Чингис хан - една титла, която означава силен, всемирен господар.

Тази титла ще остане в историята като името на най-легендарния завоевател в света - мъжът, който създава най-голямата империя, простираща се от запад на изток на 4800 км.

В монголските поверия било предречено, че воин ще обедини всички славни монголски кланове, разпръснали се из пасищата на Централна Азия, за да отглеждат овце, камили, коне и добитък, вместо да воюват. Тази чест се паднала на Темуджин, сина на воина.

И Чингис хан се заел с тежката задача да си върне онова, което е било заграбено от народа му. Той повел успешна военна кампания в цяла Азия и създал най-голямата империя, създавана от човек.

Но за да контролира земите и хората, които е завладял, Чингис хан основал нов вид управление, допълвайки старите закони и пишейки нови. Всички те били увековечени в сборника Великата Яса или Гласът на разума.

Почти 1000 години по-късно учените успяха да разшифроват ръкопис, за който се смята, че е част от Великата яса и в който са описани съветите на великия завоевател.

Ключът на разума е написан на старомонголски език и се съхранява в Националния музей на Република Алтай. Датиран е около 8-14 век и е сред най-древните монголски документи.

Великата яса

Според учените текстът в него е писан поне от трима души, които са работели с бамбукови пръчки и четки, изографисвайки класическото монголско писмо вертикално и отляво на дясно.

Съветите, които днешните потомци на Чингис хан могат да прочетат в Гласът на разума, са валидни дори и днес. Ханът съветва да не говорите прекалено много на човек, който не ви вдъхва доверие.

Великият военачалник е категоричен, че не трябва да взимате прекалено сериозно думите на жените, както и да не предавате заповеди на сина си чрез роба.

Не се съветвайте с коварни или завистливи хора и не нарушавайте това, което е одобрено от мнозинството.

Ето и други мъдри мисли на великия владетел:

Чингис хан

Най-голямото удоволствие е да преследваш и победиш врага си, да завладееш всичките му богатства и да се възползваш от телата на жените му!

Нося същите дрехи и ям същата храна като говедарите и конярите.

Армия от магарета, водена от лъв, е по-добре от армия от лъвове, водена от магаре.

Покоряването на света върху кон е лесно. Управлението му след това е трудното.

Човек може да се напива три пъти в месеца. Ако се напие само два пъти, това е похвално. Няма нищо по-хубаво от човек, който не пие. Но къде да намерим такъв човек?

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати