sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Разкриха Тутанкамон, умрял от малария

Разкриха Тутанкамон, умрял от малария

Разкриха Тутанкамон, умрял от малария

Великият египетски фараон Тутанкамон е бил заразен от паразита plasmodium falciparum, предизвикващ смъртоносна форма на малария и е боледувал от костна болест, заради която е бил кривокрак.

Това показаха резултатите от изследване, което учени от Египет, Италия и Германия посветиха на фараона. То опровергава многогодишните теории за смъртта и произхода му, пише Франс прес.

Разкриха Тутанкамон, умрял от малария

Изследователите използваха най-съвременни технологии и направиха ДНК анализ, за да съставят фамилното дърво на Тутанкамон. Използваха и компютърна томография, с чиято помощ определиха физическите черти на Тутанкамон и на неговите предци.

В доклада от изследването, ръководено от главата на Върховния съвет по Древен Египет Захи Хавас, се казва, че Тутанкамон и неговите предци едва ли са имали женствени черти на лицето и телосложението, както се смяташе досега и както най-често са изобразявани.

Учените анализираха ДНК на 11 мумии, включително мумията на самия Тутанкамон и изучиха роднинските отношения между тях, възможните генетични отклонения и инфекциозни заболявания.

"Много изследователи предполагаха, че причината за смъртта на Тутанкамон (той е починал на 19 години или в десетата година от своето управление - б.а.) може да е бил нещастен случай. Например падане от колесница или удар от конско копито, емболия, убийство, отравяне", се отбелязва в отчета.

Според учените Тутанкамон е бил слаб човек, който не е могъл да ходи без патерици заради костно заболяване. Левият му крак е бил крив, а някои от пръстите на десния липсвали.

Тутанкамон е имал сериозни проблеми с имунната си система, заради многобройните заболявания. В подобно състояние той е преживял счупване на краката, което е възможно да е например от падане от кон. След което се е заразил с малария, предполагат учените.

Според египетския вестник "Ал-Ахрам" резултатите от ДНК експертизата били готови още преди половин година. Египетските учени обаче решили да проверят резултатите и ги изпратили в САЩ за потвърждаване от американски специалисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати