Мистериозни факти за Мачу Пикчу, които не знаете

Мистериозни факти за Мачу Пикчу, които не знаете

Мачу Пикчу

Призрачните руини на Мачу Пикчу са мечтана дестинация за всеки турист. Те са една от най-големите атракции на Южна Америка и най-известната останка от загиналата Империя на инките. Точно и поради тази причина са щателно изследвани и добре проучени. Въпреки всичко тайнственият град в облаците продължава да разкрива своите тайни всяка година и все още има факти, които изумяват учените. Ето и няколко от тях.

Кой е живял в Мачу Пикчу

Учените все още не могат да си обяснят защо Мачу Пикчу е бил построен и каква е била неговата функция. Последни находки обаче разкриха, че той е имал религиозни функции и е бил духовен център за инките и в него живеели основно жреци и техните семейства.

Кой е открил града в облаците

Днес се смята, че градът е намерен от професора от университета Йейл Хирам Бингам, но истината е, че за да стигне до Мачу Пикчу, той се е водел по записките на холандски изследователи, били на мястото век по-рано.

Мистериозните статуи

Мачу Пикчу

Първите описания на Мачу Пикчу споменавали, че в центъра на града се издигали две огромни статути – едната от камък, другата от злато. Те обозначавали гроба на последния инкски император – Пачакути. Монументите изчезват малко след появата на Хирам Бингам на мястото. Днес местоположението им е неизвестно.

Терасите на Мачу Пикчу

Дълго време се смяташе, че терасите, разположени около древния град, се използвали за земеделие, но последни проучвания показаха, че тяхната функция била да балансират града да не пропадне в пропастта под него.

16-те фонтана

В целия град на инките са разпръснати 16 фонтана, от които жителите някога си набавяли вода. Тя не е изворна, а е доведена до града с уникална инженерна система. Те действат и до днес, а учените все още не могат да повярват на способностите на древните инки.

Каменната кариера

Малко известен факт е, че в източния край на Мачу Пикчу има каменна кариера. Добиваният там материал бил толкова качествен и известен, че е използван за строеж на храмове и дворци в цяла Южна Америка.

Системата срещу земетресения

Друг факт, изумил днешните учени, е, че Мачу Пикчу имал уникална система против земетресения, която действа и до днес. Древните инки използвали специални дялани камъни, които поемали земните трептения, с което правели сградите изключително устойчиви.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати