Всеки с името Самуил има празник днес

Самуил

На 20 август имен ден отбелязват всички българи с името Самуил. Преданията се колебаят за града, в който е живял светецът, но са категорични, че той се е появил на бял свят благодарение на силната вяра на родителите си.

Името Самуил е древноеврейско и означава измолен от Бога. Баща му е бил благочестив човек. Той имал две съпруги – Ана и Фенана, като любимка му била Ана.

Тя обаче не успявала да зачене, което се смятало за знак на Божията немилост. Близките и роднините на Ана я намразили и я избягвали, защото не успявала да стане майка.

Нейният съпруг Елкана редовно изпълнявал наредбите на Мойсеевия закон и на всички големи признаци посещавал със семейството си Силом, където принасял жертви за Бога.

Елкана бил почитан в родния си град, защото се смятал за пряк потомък на Левиевото коляно.

След едно жервоприношение, в което Елкана и Ана се помолили Бог за дете, те се върнали, за да обядват. Ана обаче не можела да изяде и хапка, понеже мъката ѝ растяла с всеки следващ ден.

Тя отново се върнала на олтара за жертвоприношения и обещала на Бог в молитва, че ако я дари със син, тя ще му посвети живота си. Малко след това разбрала, че е бременна и роденото момче било наречено Самуил.

Ана има още трима сина и две дъщери. Бог обаче не бил снизходителен към израелтяните, а първосвещеникът им Илий ги предупреждавал, че с жертвоприношенията ще си заслужат Божия гняв.

Самуил бил от малкото, които се вслушвали в думите му. На 12-годишна възраст момчето получава послание от Бог, с което разбира, че съдбата му е да бъде пророк за народа си.

Когато израелтяните са нападнати и поробени от филистимците, Самуил успява да ги обедини и освободи.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати