Еврика! Откриха легендарния замък на крал Артур

Камелот

Британски археолози смятат, че са намерили легендарния замък на крал Артур в средновековното кралство Корнуол, тъй като при разкопки в тази местност са намерили руини, датирани от V-VI век.

Експертите са попаднали на разрушена стена от замък с дебелина от 1 метър и стъпала под пласт от каменни плочи, за които се смята, че са част от легендарния Камелот. Откритието е направено в местността Тинтагил, която е свързвана с царуването на крал Артур в легендите.

Изследване на откритията е показало, че те са от V-VI век – периодът, който легендите свързват с царуването на крал Артур. Учените смятат, че това е била резиденцията на британското кралство Думнония, подкрепени и от други находки.

На мястото са намерени множество останки от керамика и стъкло, а също така и амфори, пълни с вино и зехтин. Като се има предвид историческия период, с подобни вещи е можело да разполагат само най-висшите слоеве на аристократичното общество.

Замък Тинтагил

Откритието предизвика голям обществен отзвук и привлече погледа на науката, съобщава британската преса.

Според преданията крал Артур обединява британските племена през V-VI век и става техен крал, но в действителност не са открити доказателства за неговото съществуване.

Историците спорят дали Артур е бил конкретна историческа личност или събирателен образ за няколко човека.

Легендите за него се появяват за първи път в уелски текстове, но стават много популярни по време на Средновековието и то най-вече чрез френския рицарски роман Ланселот, който се появява през XII век.

Рицари

В преданието се казва, че Артур става вожд за британците след оттеглянето на римските легиони от Британия, когато изважда меча Екскалибур от омагьосана скала. Негов съветник става магьосникът Мерлин, който му помага да спре варварското нашествие от север и да обедини страната.

Мерлин и Артур се настаняват в замъка Камелот заедно със съюзниците си – биологичната майка на Артур - лейди Игрейн, доведния му брат на Кай и верните му рицари от Кръглата маса.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати