Неадерталците са ползвали козметика

Неадерталците са ползвали козметика

Археолозите, работещи под ръководството на професор Джоао Зилхао от Университета в Бристол (Англия), направиха неочаквано откритие. По време на разкопки в южната част на Испания, те намериха черупки с остатъци от боя, които неандерталците вероятно са прилагали върху кожата си, съобщава BBCRussian.com.

"Това е първото убедително доказателство, че неандерталците са използвали козметика 50 хиляди години назад, казва професорът. - Оказва се, че нашите предци не са били толкова примитивни същества, колкото ги смятаме. В края на краищата, за да украсяват лицата си, това означава, че са имали способността да мисля абстрактно".

А в това, че неандерталците са прилагали боята към лицето си, учените не се съмняват.

Неадерталците са ползвали козметика

По време на предишните разкопки в Африка, археолози бяха открили останки от боя, използвана от неандерталците за украса по телата им. Боята, открита в черупките в Испания обаче е приготвена от сложни смеси за по-нежната кожа на лицето.

Според учените това откритие може да се промени идеята за умственото ниво на неандерталците. В действителност до неотдавна много изследователи смятаха, че козметиката се използва само от съвременните хора.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати