Еверест не е най-високият връх в света

Еверест

Всички тези, които са катерили стръмните склонове на връх Еверест във величествените Хималаи с мисълта, че искат да достигнат до най-високата точка на Земята, всъщност са го правили напразно. Според учените извисяващият се над Непал връх, взел живота на десетки алпинисти, не е най-високият в света.

Отскоро за най-високата точка на Земята се смята връх Чимборасо в Еквадор, сочи ново изследване. Има обаче малко противоречие в данните, които съобщават експертите. По традиционните показатели Еверест си остава първенец със своите почти 9000 метра надморска височина, които са хиляди повече от останалите му конкуренти.

Земята обаче има интересна форма. Еверест печели само ако бъде измерен от позицията на надморската височина. Ако погледнем обаче от друг ъгъл, например от Космоса, върхът в Еквадор е по-близо до звездите. Друг вариант е планините да се измерват навън от центъра на Земята. В такъв случай Чимборасо отново е първенец, докато Еверест дори не би влязъл по тази мярка в топ 20 на най-високите планини.

Това не са хипотези, а самата действителност. Те се дължат на факта, че земята не е перфектна сфера, макар и да сме свикнали да я виждаме такава на снимките. Тя е леко сплескана в горната и долната си част, докато в средата си е леко изпъкнала. Това дава огромно предимство на планините, които се намират на или в близост до линията на Екватора.

Най-облагодетелстван е връх Чимборасо, който се намира съвсем близо до тази линия, докато Еверест е по-встрани, а също така наскоро бе установено, че той е с 25 метра по-нисък дори и по стандартните мерки.

Хималайският връх губи състезанието и по някои други мерки. Така например връх Мауна Кеа на Хавайските острови е много по-висок, но голяма част от планината се намира под водата и това пречи на този връх да се състезава с Еверест, измерван от гледна точка на морското равнище.

Разбира се, популярността на Еверест идва и от факта, че неговото покоряване е много трудно и опасно. Подготовката и самото изкачване отнемат минимум два месеца. Чимборасо, от друга страна, е сравнително лесен за покоряване и подготовката за това начинание отнема максимум две седмици.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати