Честваме св. мъченик Тимотей и св. мъченица Мавра

Тимотей

На днешния ден честваме св. мъченик Тимотей и св. мъченица Мавра, които са пострадали заради християнската си вяра през 286 г. по време на царуването на Диоклетиан.

Двамата вярващи са били жестоко измъчвани по заповед на египетския управител в Тиваиди Ариан, който, по ирония на съдбата, след години също станал мъченик.

Тимотей бил четец в местната църква. Но един ден бил задържан от стражи, които настояли да им предаде църковните книги. Стражите искали да ги унищожат, за да възпрепятстват разпространението на християнската вяра.

Но Тимотей категорично отказал. Той казал на езичниците, че преписаните от него книги са негови обични чеда, и когато четял книгите за Бог, пред него заставали ангели Божии.

Дързостта на скромния четец стигнала дотам, че той без колебание отхвърлил предложението на стражите да пренесе жертва на езическите богове и не преклонил глава дори пред заплахата за жестоки изтезания.

Когато стражите видели, че заплахите им са безсилни да склонят Тимотей да предаде въпросните книги, те довели при него съпругата му - красивата му млада съпруга, за която се бил венчал едва преди няколко дни.

Мъчителите му предполагали, че той ще се поддаде на любовта си, ще се трогне от чувствата си към нея и ще избере лесния път, ще се откаже от вярата си в името на живота и щастието.

Но св. Мъченик Тимотей овладял този толкова естествен порив и дори се обърнал към баща си с молба да загърне лицето му с покривало, "за да не вижда и да не усеща дори аромата на поръсените с благовония женски дрехи".

А младата му невеста с недоумение гледала съпруга си, който не искал дори да я погледне.

Мавра била готова на всичко, за да помогне на своя възлюбен. Тя предложила да дори да продаде скъпоценната си дреха, за да заплати царския данък, да продаде всичко, за да изплати дълга му.

Но Тимотей поискал само едно нещо от нея - да остави всичко и да тръгне с него на подвиг заради Христос и христовата вяра. И Мавра загърбила земните мисли и желания, и се съгласила да подкрепи мъжа си.

Тогава управителят в Тиваиди Ариан заповядал да подложат на изтезания Мавра, която била едва на 17 години. Тя понесла всички изпитания и в яростта си Ариан заповядал да разпънат младите влюбени Тимотей и Мавра на кръст.

Те били приковани към разпятие един срещу друг и в това положение те прекарали девет дълги и мъчителни дни, през които си давали сили и кураж един на друг. Най-накрая на десетия ден се освободили от мъките и душите им отлетели в Рая.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати