Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Изобретения и Открития»Тази учени излъгаха света, а техните открития се оказаха фалшиви

Тази учени излъгаха света, а техните открития се оказаха фалшиви

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Черепи

Развитието ни изцяло се дължи на големите умове, които се впускат в търсене за истините за природата около нас. Някои от тях обаче са по-изкушени от славата и по тази причина се обявили за откриватели на фалшиви открития.

Липсващото звено в човешката еволюция

През 1912 година адвокатът и любител-палеонтолог Чарлз Доусън обявява, че е отрил изумителен череп, принадлежщ на непознато дотогава същество. Половината от черепа му била човешка, а другата – подобна на череп на маймуна.

Това е липсващото звено, обявяват от научните среди, които от години търсят доказателство за еволюцията на маймуната в човек. Артър Смит Удуърд от Британския музей се съгласява, че това е автентичен череп на прачовек, живял през късния плейстоцен, наречен Пилтдаунският човек, и поставя черепа на видно място както в музея, така и в учебниците по история.

След няколко години обаче са открити още останки от древни хора, като нито един от тях не приличал на Пилтдаунския човек. През 1953 година са проведени серия от тестове на черепа и се разбира, че той е фалшив.

Горната му част била на Homo Sapiens, а челюстта му била от орангутан, като двете части са изкусно слепени с калиев дихромат.

Жената, която ражда зайци

През 1726 година хирургът Джон Хауър помага при раждане, каквото никой не е виждал. Бременната Мери Тофт от английското градче Годалминг ражда пред очите му зайци.

Зайци

Хауър уведомява Двореца за невероятния феномен, който се случва, и тогавашният крал Джордж изпраща дворцовия хирург Натаниъл Сейнт Андре да се увери лично.

И пред него Мери продължава да ражда зайци. Необикновеният природен феномен е признат за действителен и обявен за сензация.

Медиците от Лондон обаче поискали да направят пълни изследвания на жената и тогава тя признала, че всичко е било измама. Кариерата на Хауър и Сейнт Андре приключва в същия ден.

Транзисторът от изцяло органичен материал

През 2001 година младият германски физик Ян Хендрик Шьон изумява научните среди, като обявява, че е създал първият транзистор с молекулярен мащаб от органичен материал, с което отваря напълно нова страница в електрониката.

Нито една лаборатория в света обаче не успява да повтори резултата му. Дори учените откриват редица съществени пропуски в експериментите му. През 2002 година лъжата му е разкрита и Шьон е уволнен от университета Констанц в Германия, като дори му отнемат докторската титла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest