Изчезнал древногръцки остров бе намерен в Егейско море

Древногръцки остров

Археолози смятат, че на дъното на Егейско море е намерен древногръцкият град Кане, който в миналото е бил важна точна в Пелопонеската война между Атина и Спарта.

Международният екип от експерти от няколко години изследва бреговете на Турция и Гърция в търсене на историческия град. Древните източните са показвали, че Кане се намира някъде в Егейско море.

Местоположението на острова е било описано от древногръцкия историк Ксенофон. В текстовете му се казвало, че островът се намирал в близост до Аргинуските острови, където атиняните побеждават спартанците в края на Пелопонеската война.

Победата им обаче била пирова, тъй като разразилата се буря след сраженията попречила на главнокомандващите да спасят войниците, довели до победата за Атина.

Генералите се върнали успешно в града, но заради това, че не са спасили армията, гражданите отсъждат всеки един от тях да бъде екзекутиран.

Изчезнал остров

Пелопонеската война е ключов момент в историята, заради което и усилията по откриването на остров Кане не са били никак малки.

Аргинуските острови днес са наречени Гарипски острови и се намират на няколкостотин метра от турското крайбрежие. Според древния източник на това място е имало и трети остров Кане.

С помощта на геолози екипът от археолози успява да проучи полуострова и стига до заключението, че в Античността там е имало естествен мост, свързващ отделните брегова.

На османска карта от XVI век се вижда, че през тази епоха полуостровът съвсем не е изглеждал като сега. Той е бил свързан със сушата чрез наноси, които са образували тесен и естествен канал.

Недалеч от този полуостров археолозите намират потънали останки от древно пристанище от около 323 година преди Христа. Смята се, че това са част от потънал кораб при Аргинуската битка.

В бъдеще предстоят още изследвания на мореплавателните мрежи в региона.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати