Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Разкриха мистерията на Селинунт – гръцкия Помпей

Разкриха мистерията на Селинунт – гръцкия Помпей

Селинунт

От 2500 години руините на един древен град в Сицилия, известен като гръцкия Помпей, криеше своите тайни и караше учените от цял свят да скубят косите си, докато се опитваха да ги разгадаят.

Селинунт в Античността бил процъфтяваща гръцка колония в западната част на най-големия италиански остров. Знае се, че през 5 век преди Христа градът е бил нападнат от нашественици, идващи от Северна Африка.

Много от жителите му са били убити или поробени и с течение на годините Селинунт е изоставен, а неговите величествени сгради и красиви артефакти били покрити с пясък и кал.

Сега археолозите, изучаващи региона, откриват много от тези отлично запазени предмети и пред погледа се разкриват сцени от ежедневието на древния град.

Градът е бил по-голям от Помпей. Площта му се разгръщала на 250 дка в сравнение с 170-те акра на римския му съименник. Макар в Селинунт да няма отливки от затрупани с вулканична пепел хора, изключително добре запазеното населено място дава значително по-пълна представа на археолозите за живота на древните гръцки колонисти.

При разкопките археолозите са открили наполовина консумирани ястия, изоставени, когато нашествениците започнали своята атака, сложила край на великия някога град. Невероятно добре запазените находки, открити под опожарените сгради, дълго време изумяваха учените.

Селинунт, Сицилия

Открити са изоставени предмети на улицата, недовършени глинени съдове, оставени пред пещите от уплашените грънчари и дори и разхвърляни детски играчки. Учените успели по време на непрекъснатите 15-годишни изследвания на града да картират всичките му улици, пристанищни и индустриални зони, както и да установят, че преди атаката близо 2500 къщи били изоставени.

Градът в разцвета си бил един от най-големите в Европа. След атаката на варварите са избити повече от 17 хиляди човека от населението му. Оцеляват едва 2 хиляди човека.

Селинунт никога не се възстановява и бавно бива напуснат и покрит с кал, носена от бурите, идващи от Средиземно море. Точно и това запазило до степен на консервация града, което позволява на учените днес да разкрият всичките му мистерии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest