Намериха легендарен град от Библията под паркинг

Разкопки

Митична крепост Акра, построена от цар Антиох IV Епифан преди повече от 2000 години, бе открита под паркинг в град Ерусалим.

Местоположението на древното укрепление, издигало се според легендите на върха на хълм в Давидовия град и впоследствие изчезнало и забравено от хорските умове, доскоро бе една от най-големите мистерии в историята на Йерусалим.

Учените знаят от историческите анали, че Акра е била построена след като Антиох IV опожарил Ерусалим и избил голяма част от населението му.

Целта й била силният гарнизон, настанен в нея, да контролира размирното селище. Въпреки че Акра се е превърнала в символ на потисничеството, досега никой не знаеше нейното местоположение.

В началото на месец септември, при започването на строеж на подземен паркинг в старата част на Ерусалим, строители се натъкнали на част от северната стена на митичното укрепление.

Намереният фрагмент имал широчина 4 метра и дължина от 20 метра. Археолозите предполагат, че са се натъкнали на основата на една от бойните кули, разположени на равно разстояние една от друга по крепостната стена.

Експертите установили, че крепостта била разположена на специален защитен наклон, който допълнително да затруднява настъпващите врагове.

Намерени са и прашки и бронзови върхове на стрели. Работещите на мястото специалисти смятат, че те са останали след жестоките битки водени между гърците селевкиди и разбунтувалите се евреи.

Бунтът на евреите срещу Империята на селевкидите започнал след като Антиох IV Епифан забранил юдейството в опита си да елинизира местното население. Сред избухването на размириците царят използвал Акра като опора на войските си в борбата с въстаниците.

По този повод Акра е разглеждана в Библията като трън в плътта на Ерусалим. В крайна сметка след смъртта на Антиох укреплението пада в настъпилите в междуцарствието размирици. Знае се, че непревземаемата крепост е покорена под ръководството на Симон Хасмоней, който наредил и нейното разрушаване.

Това сензационно откритие ни дава възможност за първи път да реконструираме оформлението на Ерусалим в навечерието на въстанието на Макавеите през 167 г. пр. н.е., казва д-р Дорон Бен Ами, един от директорите, водещи разкопките от името на Израел.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати