Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Най-популярните вярвания и суеверия за метеорите

Най-популярните вярвания и суеверия за метеорите

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k255
Метеори

Появата на необичайни природни явления често пъти притеснявала хората в Древността. Като всяко ново нещо те опитвали да си обяснят феномените, осланяйки се на религия или на опита, който смятали, че са придобили през годините. Сред явленията, които те свързали със суеверия, са и метеорите.

В древни времена на метеорите се гледа като предвестници на различни събития или като на послания, изпращани от по-висши същества. Едно от често срещаните схващания тогава е, че те са своеобразния съобщения, които боговете изпращат. Разбира се, не всички култури гледат по един и същи начин на тези послания. Едни ги приветстват, а други ги приемат като лош знак, който са получили, защото са разгневили божествата.

Древният човек опитва да намери обяснения за всичко. Когато някой заболее, той търси причина за това. Когато оздравее, това също не е случайно. Най-вероятно събитието е свързано с някаква по-висша сила.

Същото се отнася и до метеорите. За тях древните смятат още, че са свидетелство за пристигане на духове, посетители на земята. Това твърдение обаче не се приема от всички. Според американските индианци метеорите наистина свидетелстват за реещи се духове, но в тях те виждат, призраци на шамани, които се опитват да се отправят към отвъдното.

Появата на метеорите в Древността често пъти е плашела жителите на планетата. Ето защо една част от тях заставала зад схващането, че метеорите са предшественици на лоши събития и вещаят смърт, болести и разруха. Тези вярвания обаче те не можели да подкрепят с истински научни доказателства.

Същевременно метеорите се приемат и като носители на късмет и благополучие. Според швабите метеорите, наричани още падащи звезди, носят щастие и успех. Това обаче е само при положение, че човек види само един път /за едно нощ/ такова явление. Ако ли три пъти за една вечер стане свидетел на падаща звезда, не го чака нищо хубаво.

В Чили също се обръща внимание на метеорите. Там съществува вярването, че човек трябва да хване камък, когато пред погледа му падне звезда. Според филипинските предания пък щом видим падаща звезда, трябва да си вържем кърпичката на възел, и то преди светлината да е изгаснала.

В някои части на САЩ метеорите се приемат като опасни. Според тамошните жителите посочването на метеор не е никак за препоръчване. Друго много популярно в цял свят поверие е, че при вида на падаща звезда човек трябва да си пожелае нещо, като желанието му непременно ще се сбъдне. Смята се още, че ако двама души гледат заедно метеорен дъжд, те ще са свързани завинаги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest