Животът се е зародил малко след Земята

Земя

Планетата Земя се е формирала преди 4.54 млрд. години. И докато доскоро се смяташе, че животът тук се е зародил преди 3.8 млрд. години, наскоро учени доказаха, че това е станало много по-отдавна.

Животът на Земята се е формирал практически веднага след като младата планета изстива преди 4.1 млрд. години, което е с 300 милиона години по-рано, отколкото се смяташе.

До сензационното откритие стигнаха геохимици от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Те са открили древен циркониев кристал в Западна Австралия. След като бива подложен на изследване, той доказал, че животът се е зародил преди около 4.1 милиарда години.

Учените от Станфордския и Калифорнийския университет са изследвали проби от скалистите райони на Джак Хилс в Западна Австралия. Те са открили микрофосили в зрънца графит, уловени в древен циркониев кристал. Тестовете показали, че материали в графита са обогатени с изотопи на въглерода – факт, който се свързва с формите на живот.

Съавторът на изследването, професорът по геохимия Марк Харисън коментира, че данните доказват, че всичко живо на Земята се е появило практически мигновено след нейното цялостно формиране. Това не е толкова учудващо, ако са налице подходящи съставки това да се случи, коментира още той.

Метеор

Откритието е от изключително значение. То показва, че при наличие на подходящи условия на всяка планета бързо може да възникне живот. Това от своя страна кара учените да смятат, че дори в нашата галактика има много обитаеми планети.

Друго заключение, което следва от откритието, е че животът, който се е зародил на Земята, е много устойчив. Фактът, че той се е появил повече от 3.9 млрд. години означава, че е преди масивната метеоритна и кометна бомбардировка във вътрешната част на Слънчевата система.

Именно тя е довела до образуването на кратерите на Луната. Това със сигурност е довело и до климатични промени на Земята. Но дори и да е унищожило първоначалната форма на живот, факт е, че той се е възродил отново изключително бързо.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати