Хера - богинята на брака, семейството и ревността

Хера

Хера е една от най-могъщите и честни богини – смята се, че няма друг еквивалент в древногръцката митология. Величествена, в дълга разкошна дреха, изтъкана от самата Атина, на колесница, запрегната с два безсмъртни коня, тя слизала от Олимп.

Хрониките свидетелстват, че откъдето и да минавала Хера, след нея дълго време се разливало благоухание. Всичко живо се покланя пред нея, великата царица на Олимп.

Великата гръцка богиня Хера покровителства брака и пази светостта и ненарушимостта на брачните връзки. Тя е третата дъщеря на Кронос и Рея, сестра и съпруга на Зевс, също така майка на Арес, Хеба и Хефест.

Неин задължителен атрибут е диадемата, която означавала, че е главна сред богините. Посветеното на нея животно е паун заради красотата му. Хера изпраща на съпрузите многобройно потомство и благославя майката при раждане на детето. Всички богове почитат и уважават Хера, дори Зевс се съветвал с нея по важните въпроси.

Всички богове и богини са способни на свирепи буйства, но най-изявена в ревността е Хера, съпругата на Зевс. Тя винаги е готова да избухне в пристъп на ревност към съпруга си, пръв любовчия.

Красивата и справедлива богиня обичала да управлява и покровителства от високи места, за да следи зорко какво върши мъжът ѝ във всеки един момент.

Великият бог Зевс непрестанно е критикуван за любовните си изневери. Но въпреки че митологията борави с образността на обикновения живот, Хера е буквален портрет на човешките качества и недостатъци.

Сюжетите на много митове са построени около бедствията, които Хера изпраща на любовниците на Зевс и техните деца. Така, тя изпратила отровна змия на острова, където живеела Егина и нейният син от Зевс, Еак. Погубила и Семела, родила на Зевс бог Дионис.

Интересен факт е, че Хера е била благословена с вечна девственост, макар да е покровителка на брака и родилките. Красивата и властна богиня всяка година се потапяла в баните при Пелопонес и така отново ставала непорочна.

И до днес Хера е считана за една от трите богини-девственици, заедно с Атина, богинята на мъдростта и Хестия, богинята на домашното огнище.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати