Евангелският текст за жената на Исус е автентичен

Евангелие

Древният текст от IV век, който бе открит преди няколко години, е напълно автентичен, казват учени от САЩ. Многобройните изследвания на текста са установили, че папирусът не е фалшив, както някои предполагаха.

Откритото парче стана известно, след като от него бе преведено, че Исус Христос е имал съпруга, която се казва Мария.

За много изследователи това е Мария Магдалена, за която от години съществуват теории, че е била съпруга на Христос, а не само негова последователка.

С появяването на бял свят на неканоничния текст неговата оригиналност бе оспорена, докато учени защитаваха автентичността му. Наложи се да бъде назначен независим екип от американски експерти, които да установят дали папирусът е писан през IV век.

Крайните им заключения са, че текстът наистина е писан в конкретния исторически период, но що се отнася до преведените думи, изводите им не са толкова категорични.

Мария Магдалена

Според анализа на американците на много места в текста липсват думи, което прави крайният превод доста спорен. Въпреки това не отричат, че сред думите се разчита съпруга.

Учени от Колумбийския университет пък анализирали химическия състав на мастилото и установили, че на него му липсват характеристиките на съвременното мастило, но е подобно на това, с което е написано Евангелието на Йоан.

Все още обаче не е ясно откъде е появи тайнственият папирус, тъй като откривателят му държи да остане анонимен.

Парчето хартия е с размери 4 на 8 сантиметра и е писано на коптски – езикът, който на който първите християни говорели в Египет. Текстът се появи през 2012 година и предизвика остър спор с църквата.

Евангелието бе наречено Жената Исусова, тъй като преводачите откроиха от него изречението И рече Исус: това е жената моя.

Въпреки че документът е с много малки размери и съдържа само няколко части от изречения, които очевидно са част от по-голям текст, той изразява идеи, които са в разрез с установените канони от Новия завет.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
07.09.2015 16:50
Ако това е верно,тогава отпада църквата Христова като Негова годеница.
0
0