Неверните митове за живота на Клеопатра
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Неверните митове за живота на Клеопатра

Неверните митове за живота на Клеопатра

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60870
Клеопатра

Клеопатра е не само реална историческа личност, но и образ, който години наред се е използвал в кино индустрията. Това е довело до няколко мита, които погрешно се отнасят към живота на египетската владетелка.

Клеопатра не е египтянка

Клеопатра е принадлежала към династията на Птолемеите, която е била гръцка, а някои източници дори допълват, че произхожда от Александър Македонски, който назначава свой роднина – Птолемей, за управител на Египет, след като го превзема.

Клеопатра е била единствената от династията, която е научила езика на египтяните и стриктно е спазвала техните ритуали, заради което невярно е смятана за египтянка.

Властта ѝ в Египет е била ограничена

Въпреки че във филмовите продукции Клеопатра е представяна като силна владетелка, истината е, че нейната власт е била доста ограничена. Първоначално тя дели управлението с по-малкия си брат Птолемей XIII, за когото е омъжена от 17-годишна.

Древен Египет

Благодарение на любовника си Юлий Цезар, тя сваля брат си от трона, но управлява съгласно римския интерес.

Клеопатра не е била невиждана красавица

Според съвременните стандарти за красота Клеопатра съвсем не е била толкова красива, колкото известните актриси, които са я изиграли.

Не може да се каже с точност как е изглеждала египетската владетелка, но скулптурите и описанията за нея я характеризират като жена с леко клюновиден нос, изпъкнала долна устна и ниско чело. Всички източници обаче са категорични, че Клеопатра е била изключително умна и образована жена.

Клеопатра не е била романтична

Клеопатра не е била романтичка, а жена, която на всяка цена преследвала целите си, съблазнявайки мъже с власт. Популярен мит е, че тя се е появила пред Цезар, увита в килим. Всъщност е успяла да влезе при него, без да я забележат, скрита в чувал за мръсно пране.

След смъртта му избрала да застане на страната на Марк Антоний в гражданска война, която се готвела в Рим. Не е било трудно да го привлече, използвайки богатствата си, за да устройва богати пирове.

Клеопатра не е била съпруга за пример

По пряк или косвен начин Клеопатра е била виновна за смъртта на съпрузите си и любовника си Гай Юлий Цезар.

След като започва интимна връзка с 50-годишния римски управник, 20-годишната Клеопатра изправя брат си и неин първи съпруг Птолемей XIII срещу римските войски. При едно от сраженията 12-годишният фараон се удавил.

Гай Юлий Цезар

След това царицата се жени за другия си брат Птолемей XIV, който умира по загадъчен път. Макар и недоказано, и до днес се смята, че тя е поръчала да го отровят.

Връзката между Клеопатра и Цезар не се е харесвала на римляните, а след като той я води при себе си в Рим, за да живее с нея под носа на законната му съпруга, чашата прелива и противниците му използват случая, за да организират заговор, в който да го убият.

Клеопатра е била човекът, който насърчава Марк Антоний за война срещу Октавиан, тъй като отлично е знаела, че съдбата ѝ няма да е розова, ако сключат примирие. В тази вражда загива Марк Антоний.

Клеопатра не се самоубива, за да последва Марк Антоний

След като става ясно, че Октавиан Август е на път да превземе Александрия, Клеопатра и Марк Антоний се заклеват да се самоубият. Марк Антоний изпълнява клетвата си, като се промушва с меч, но Клеопатра се оставя да бъде пленена.

Когато я отвеждат при Октавиан, тя се опира на коронния си номер – опитала да го съблазни, за да запази властта си над Египет. Царицата обаче забравила факта, че е вече на 39 години, а след раждането на 4-те ѝ деца, фигурата ѝ не е същата като преди години.

Октавиан обаче е имал други планове за нея. Той ѝ казал, че ще я остави жива, за да върви след колесницата му като плячка, а в края на шествието, да бъде удушена. Съдба, която стигала и други владетели, опълчили се на Рим.

Клеопатра обаче отказала да изпълни тази роля. Тя успяла да подмами назначената ѝ охрана и веднага щом останала насаме с двете си прислужнички, се самоубила. Според едни като изпива отрова, а според други - оставяйки отровна змия да я ухапе.

В този смисъл египетската владетелка умира, по-скоро за да запази достойнството и гордостта си, отколкото от любов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати