Разшифроваха неизвестен доскоро ръкопис от Стария завет

Стария завет

Учени разшифроваха овъглен пергамент, открит през 1970 година. Древният ръкопис е бил намерен сред останките на синагога и е една от най-енигматичните части на Стария завет.

Овъгленият свитък е само 7 сантиметра и е бил намерен при археологически разкопки е националният парк Ейн Геди на брега на Мъртво море.

След подробни изследвания учените са установили, че ръкописът съдържа 7 стиха от Левит и е писан през VI век. Експертите от университета в Кентъки казват, че текстът на пергаментът е посветен на религиозната страна от живота на израелския народ.

Върху свитъка са описани някои от религиозните обреди, които се спазвали от първите християни.

Находката е разшифрована с микро компютърно-томографски скенер, извличащ 3D изображение. Само с този метод учените са успели да разчетат текст, без да нарушат вида на древния ръкопис.

Най-съвременните технологии ни позволиха да разгърнем и прочетем свитъка с откъси от Библията, записани преди около 1500 години – казва Пнина Шор от Израелското управление на древностите.

Свитъкът е едно от най-значимите библейски открития, заради което учените веднага искали да разберат съдържанието му. Технологиите обаче не са били дотолкова развити и всяко едно проучване е щяло да нарани или унищожи намерения откъс.

Овъгленият свитък бил открит в ковчег в голяма синагога с изящни мозайки. Светилището е било запалено по време на нашествието на бедуините. Освен свитъка при разкопките на синагогата в Ейн Геди били открити бронзов свещник и касичка за дарения.

Пнина Шор, която е участвала в археологическата експедиция през 1970 година, твърди, че ръкописът допълва информацията от откритите свитъци - Кодекса на Апело, които се датират към X век.

Пергаментът е изложен в Храма на книгата на Израелския музей в Йерусалим заедно с други ръкописи. Там освен Кодексът на Апело могат да се видят и Кумранските свитъци, които същи са били намерени в Мъртво море.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати